În plină criză economică, firma ministrului Videanu a primit fără licitaţie o concesiune din partea guvernului Boc

În 19 iunie 2010, întrebat cîţi români îşi permit să îşi facă o casă de 1.300 de metri pătraţi, la fel cum e cea pe care şi-a construit-o la Snagov, Adriean Videanu a răspuns: “Cei care muncesc, cred că îşi pot permite. Sunt un om care a muncit zi şi noapte multă vreme pentru a putea pune pe picioare un business adevărat. Niciodată compania mea nu are, nu a avut şi nu va avea afaceri cu statul”.

Ministrul Videanu a minţit. În realitate, averea sa este clădită pe afaceri cu statul, respectiv pe exploatarea resurselor primite în concesiune de la Guvern. Mai grav încă, firma lui Adriean Videanu a primit o astfel de concesiune după ce acesta a fost numit ministru al Economiei.

Primul ministru Boc i-a dat colegului său de partid şi de Guvern, Adriean Videanu, licenţa de concesiune pentru explorarea resurselor de gabbrou din Valea Almăşelului.

Prin Ordinul numarul 61 din 26 martie 2009, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat “Licenţa de concesiune nr. 11.799/2009” prin care Societatea Comercială MARMOSIM SA a primit dreptul de “explorare a resurselor de gabbrou din perimetrul Valea Almăşelului, judeţul Hunedoara” (articolul 16 al Ordinului 61/2009). Gabbroul este o rocă folosită în construcţii şi pavaje.

Odată obţinută licenţa de explorare, pentru transformarea acesteia în licenţă de exploatare este suficientă o simplă cerere. Potrivit Legii minelor (Legea nr. 85/2003), „la solicitarea titularului licenţei de explorare, acesta are dreptul să obţină direct licenţa de exploatare pentru oricare dintre resursele minerale descoperite” (articolul 17).

ANRM este o autoritate a statului aflată în subordinea Guvernului, preşedintele acesteia fiind secretar de stat. ANRM s-a aflat în coordonarea Cancelariei Primului Ministru pînă la desfiinţarea acesteia în 4 martie 2009. După desfiinţarea Cancelariei, coordonarea ANRM a fost preluată de Secretariatul General al Guvernului.

MARMOSIM SA este firma familiei Videanu. Potrivit Registrului Comerţului, MARMOSIM SA este deţinută în proporţie de 95,86% de firma TITAN MAR SA. TITAN MAR SA aparţine în totalitate ministrului economiei Adriean Videanu şi soţiei acestuia, Mioriţa Videanu. De altfel, Mioriţa Videanu este preşedintele Consiliului de Administraţie al MARMOSIM SA.

Prin urmare, prin Ordinul 61 din 26 martie 2009, ANRM, autoritate aflată în subordinea Guvernului, a aprobat licenţa de concesiune pentru firma ministrului Videanu. MARMOSIM SA a primit concesiunea fără licitaţie, în urma unui „concurs de oferte”.

GIP îi solicită premierului Boc să răspundă public la următoarele întrebări:

– Cîte licenţe de explorare şi de exploatare a resurselor naturale au primit firmele ministrului Adriean Videanu de la statul român?

–  Cîte dintre aceste licenţe au fost acordate în urma unor licitaţii deschise?

– Care este valoarea redevenţelor plătite de firmele lui Adriean Videanu pentru concesiunile primite de la statul român şi care este procentul reprezentat de aceste redevenţe din valoarea producţiei firmelor lui Adriean Videanu?

Mugur Ciuvică

preşedintele GIP

Documentele care au stat la baza acestei investigaţii sînt următoarele:

1. Ordinul numarul 61 din  26 martie 2009

2. Datele de la Registrul Cometului referitoare la MARMOSIM SA

3. Datele de la Registrul Comerţului referitoare la TITAN MAR SA