Un grup de interese din jurul preşedintelui Traian Băsescu primeşte contracte de zeci de milioane de euro din bani publici. În centrul acestui grup de interese se află senatoarea PD Cornelia Cazacu şi soţul acesteia, fost consilier general PD la Primăria Municipiului Bucureşti. La fel ca în cazul mătuşii lui Adrian Năstase, familia Cazacu îşi ascunde afacerile în spatele unor doamne septuagenare. Mama senatoarei Cazacu, care are 70 de ani şi locuieşte în Urlaţi, patronează firma care a primit de la primarii Traian Băsescu şi Adriean Videanu contractele pentru repararea marilor bulevarde ale Capitalei. Pînă să ajungă consilier prezidenţial, Adriana Săftoiu a fost consilierul uneia dintre firmele familiei Cazacu.

În 26 octombrie 2005, după publicarea Raportului de monitorizare al Comisiei Europene, preşedintele Traian Băsescu anunţa “Voi continua să veghez ca în jurul Guvernului să nu se instaleze grupuri de interese care ar putea să compromită lupta împotriva corupţiei”. Declaraţia lui Traian Băsescu venea după ce, pe tot parcursul anului 2005, preşedintele acuzase rolul nefast pe care “grupurile de interese” îl au asupra societăţii româneşti.

Acuzaţiile preşedintelui României sînt surprinzătoare. Traian Băsescu însuşi este cel în jurul căruia s-au dezvoltat o serie de grupuri de interese care au prosperat din afaceri cu bani publici. Grupul Udrea – Cocoş – Bittner şi Grupul “Golden Blitz” (Dan Besciu – Sorin Vulpescu) au făcut deja obiectul unor dezvăluiri în mass-media. Acestora li se adaugă însă un altul, la fel de prosper. Este vorba despre grupul de interese al familiei Cazacu, grup consiliat pînă în decembrie 2004 de Adriana Săftoiu, mîna dreaptă a preşedintelui Traian Băsescu.

În 30 august 2005, în cadrul “Programului de gestionare şi întreţinere post-garanţie 2005-2010” au fost semnate la Primăria Capitalei contractele prin care bulevardele din Bucureşti, ieşite din perioada de garanţie, au fost concesionate pentru întreţinere unor firme private. Unul dintre cîştigătorii acestor contracte fabuloase este firma EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA, care a primit un contract în valoare 633.962.120.000  lei vechi + TVA (echivalentul a circa 21.000.000 euro). (În cadrul aceluiaşi program, un alt contract de zeci de milioane de euro a fost primit de SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL, firma lui Dan Besciu şi a lui Sorin Vulpescu, prietenii de la Golden Blitz ai preşedintelui Băsescu.)

Potrivit Registrului Comerţului, firma EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA aparţine unor persoane ale căror nume nu spun nimic. Acţionarul principal este Elena Gheorghe (38,38% din acţiuni), o doamnă care va împlini anul acesta 70 de ani şi care locuieşte în oraşul Urlaţi din judeţul Prahova. Elena Gheorghe este şi cenzorul societăţii. Următorul în ordinea numărului de acţiuni este Ilie Dan Cristescu, cu 16,07% din acţiuni, acesta fiind şi administrator al societăţii. Între acţionari se mai regăsesc Ioana Alexandra Cazacu şi Niculina Daniela Cristescu.

La fel ca mătuşa lui Adrian Năstase, doamna de 70 de ani din Urlaţi care face afaceri de zeci de milioane de euro în Bucureşti este ruda, în cazul de faţă mult mai apropiată, a unui politician important. Elena Gheorghe este mama Corneliei Cazacu, senator PD şi şefa Organizaţiei de Femei a Partidului Democrat. Pachetul majoritar de acţiuni al EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA este controlat în întregime de familia senatoarei PD. Ilie Dan Cristescu este cumnatul Corneliei Cazacu,  Niculina Daniela Cristescu este sora Corneliei Cazacu, iar Ioana Alexandra Cazacu este fiica aceleiaşi Cornelia Cazacu. Împreună, membrii familiei senatoarei Cazacu deţin 57,13% din  EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA este Dănuţ Cazacu, soţul Corneliei Cazacu. Fost consilier general PD la Primăria Capitalei, Dănuţ Cazacu a devenit cunoscut în ianuarie 2002 în urma publicării rezultatelor anchetei Corpului de Control al primului-ministru referitoare la afacerile pe care consilierii locali le făceau cu Primăria Municipiului Bucureşti. Potrivit Raportului, “domnul Consilier PD Cazacu Dănuţ este asociat/acţionar a două societăţi: DACON SRL şi RALEXIM SA. Firma RALEXIM SA este specializată pe lucrări de drumuri (covoare asfaltice şi reparaţii). Cea mai mare parte din veniturile realizate de această societate au provenit din relaţiile cu Administraţia Străzilor, subordonată Primăriei. Lucrările au fost preluate prin licitaţie sau prin atribuire directă. În total societatea domnului Cazacu Dănuţ a contractat lucrări de 63 miliarde lei (aproximativ 2.165.000 dolari, la cursul de la acea vreme, n.n.)”.

Urmare a anchetei Corpului de Control al primului ministru, Dănuţ Cazacu a demisionat din funcţia de consilier municipal. La fel au procedat şi alţi consilieri PD care se îmbogăţiseră din afaceri cu Primăria, ca de pildă fostul securist Silvian Ionescu, actual comisar general al Gărzii de Mediu. Traian Băsescu, la vremea aceea primar al municipiului Bucureşti, şi-a atacat în termeni foarte duri colegii de partid declarînd despre consilieri că sînt “corupţi, deţinători de firme-căpuşă care sug banii contribuabililor” şi anunţînd că va “sparge cooperativa de la Primăria Capitalei”. Primarul Băsescu a procedat însă pe dos. După plecarea lui Dănuţ Cazacu din Consiliul General, afacerile acestuia cu Primăria Capitalei au cunoscut o adevărată explozie. Dănuţ Cazacu a desfiinţat, mai întîi, firma RALEXIM, al cărei nume apărea în Raportul Corpului de Control al primului ministru. RALEXIM a fost absorbită de o altă firmă, EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA, aceasta din urmă devenind una dintre marile beneficiare ale contractelor cu bani publici acordate de administraţia Băsescu pentru repararea străzilor din Bucureşti.

Potrivit datelor Primăriei Capitalei, în timpul mandatului lui Traian Băsescu, EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA a primit contracte pentru repararea unui număr foarte mare de bulevarde, străzi importante şi pieţe din Bucureşti.  Astfel, EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA a asfaltat Bulevardul Unirii, Splaiul Unirii, DN1 Bucureşti – Ploieşti, Bulevardul Libertăţii, Calea 13 Septembrie, Piaţa Constituţiei, Bulevardul Drumul Taberei, Bulevardul Bucureştii Noi ş.a.m.d. Aceeaşi EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA a realizat reparaţii curente la bulevardele, străzile şi intersecţiile importante din Sectorul 6.

Afacerile EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA cu Primăria Capitalei au continuat să înflorească şi în mandatul lui Adriean Videanu, un alt coleg de partid al senatorei Cazacu. În 15 decembrie 2005, Primăria anunţa că EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA a încheiat lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (plombe şi covoraşe)  la  bulevardele, străzile şi intersecţiile importante din Sectorul 5 (Bulevardul Elisabeta, Bulevardul Eroilor, Bulevardul Kogălniceanu, Piaţa Operei, Calea Ferentari, Şoseaua Giurgiului ş.a.m.d.).

Totul a culminat cu contractul în valoare de circa 21.000.000 euro, primit de EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA pentru gestionare şi întreţinere post garanţie a unor străzi din Bucureşti, contract semnat în 30 august 2005 la Primăria Capitalei.

O explicaţie a succesului afacerilor familiei Cazacu ar putea fi faptul că aceasta a beneficiat de consilieri de calitate. Potrivit declaraţiei de avere pe care a depus-o în mai 2005, Adriana Săftoiu, actual consilier prezidenţial, Purtător de Cuvînt al Preşedintelui României şi Şef al Departamentului Comunicării Publice, a fost, înainte de a veni la Administraţia Prezidenţială, consilier al uneia dintre firmele familiei Cazacu, SC REMIX-ROM 2000 SA. În perioada în care era şefa Biroului de presă al PD şi se ocupa de apariţiile în presă ale lui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu era angajata SC REMIX-ROM 2000 SA. Practic, Adriana Săftoiu lucra şi pentru primarul general, cel care dădea contracte din bani publici firmei familiei Cazacu, şi pentru familia Cazacu, care beneficia de aceste contracte.

REMIX-ROM 2000 SA este, ca şi EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA, o firmă specializată în construcţii de drumuri şi autostrăzi. REMIX-ROM 2000 SA este deţinută în totalitate de familia Cazacu. Acţionar majoritar este aceeaşi doamnă Elena Gheorghe, mama senatoarei Cornelia Cazacu, cu 66% din acţiuni. Alături de ea, figurează în acţionariat Lucsiţa Cazacu, o altă doamnă venerabilă, care va împlini în acest an 76 de ani. Lucsita Cazacu este soacra  Corneliei Cazacu. Pe lîngă cele două septuagenare, ceilalalţi acţionari ai REMIX-ROM 2000 sînt cumnatul Corneliei Cazacu, Dan Ilie Cristescu, sora Corneliei Cazacu, Daniela Niculina Cristescu şi fiica senatoarei Cazacu, Ioana Alexandra Cazacu.

Şi REMIX-ROM 2000 SA este o firmă prosperă. Potrivit declaraţiei de avere depusă în 10 ianuarie 2006 de Cornelia Cazacu, senatoarea are de încasat de la  REMIX-ROM 2000 SA suma de 230.000.000 lei vechi, reprezentînd contravaloarea a 24,242% din acţiunile firmei. De altfel, Cornelia Cazacu însăşi a fost, pînă să fie aleasă senatoare, consilieră la REMIX-ROM 2000 SA, fiind, aşadar, colegă de serviciu cu Adriana Săftoiu.

În 3 mai 2005, după ce preşedintele Traian Băsescu şi-a tuns şuviţa, senatoarea Cornelia Cazacu, şefa Organizaţiei de Femei a PD declara: “Îi stă superb. Este adevărat că e decizia lui, dar acum parcă arată şi mai bine, şi mai tînăr. Nu neg însă că mie îmi plăcea şi cu şuviţă. Dar acum parcă îi stă şi mai bine. Eu oricum îl iubesc”. Senatoarea Cazacu are toate motivele să îl iubească necondiţionat pe Traian Băsescu. Afacerile grupului de interese din jurul familiei sale au avut numai de cîştigat de pe urma relaţiei cu actualul preşedinte al României.

Mugur Ciuvică, preşedintele GIP

Documentele care au stat la baza acestei investigaţii:

1. Declaratia de avere a Adrianei Săftoiu

2. Declaraţia de avere a Corneliei Cazacu

3. Contractele pentru repararea străzilor din Bucureşti

 – Program reparatii curente la strazile din administrarea Primariei Municipiului Bucuresti etapa I – 2004

 – Program reabilitare strazi – asfaltare – program 2004 – etapa I

 – Program reabilitare strazi – asfaltare – program 2004 -etapa a II-a

 – Program de reabilitare a strazilor din administrarea PMB- 2005 -etapa I

 – Program de intretinere si reparatii curente (plombe si covorase) – program 2005

 – Program de gestionare si intretinere post-garantie 2005 – 2010