Guvernul Romaniei

 
Hotarare nr. 585/1998

din 10/09/1998
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 353 din 15/09/1998

privind infiintarea Societatii de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A. prin reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane


 

    In temeiul art. 45 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane,

    Guvernul Romaniei h o t a r a s t e:

   Art. 1. - (1) Se infiinteaza Societatea de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., denumita in continuare S.A.A.F., societate comerciala pe actiuni, cu sediul in municipiul Bucuresti, bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1, prin reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane.
   (2) S.A.A.F. este persoana juridica romana, se organizeaza si functioneaza in conformitate cu legislatia in vigoare si cu statutul prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
   (3) S.A.A.F. poate infiinta sucursale, reprezentante, agentii si alte asemenea subunitati, in tara si in strainatate, in conditiile legii.
   (4) Filiale ale S.A.A.F. pot fi infiintate prin hotarare a Guvernului, la propunerea adunarii generale extraordinare a actionarilor.
   (5) In sensul prezentei hotarari, prin societati comerciale rezultate din reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane se intelege S.A.A.F., Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori "C.F.R. Calatori" - S.A., Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa" - S.A., Compania Nationala de Cai Ferate "C.F.R." - S.A. si Societatea de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." - S.A.
   Art. 2. - (1) Capitalul social initial al S.A.A.F. este de 1.213.287.758.151 lei si se constituie prin preluarea, corespunzator obiectului sau de activitate, a unei parti din patrimoniul Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane, in baza balantei de verificare si a situatiei patrimoniului, intocmite la data de 30 iunie 1998, si va fi definitivat pe baza protocolului de predare-preluare.
   (2) Capitalul social initial este subscris si integral varsat de statul roman, in calitate de actionar unic, care isi exercita drepturile si obligatiile prin Ministerul Transporturilor.
   (3) Capitalul social initial este impartit in 48.531.510 actiuni nominative, cu valoare nominala unitara de 25.000 lei.
   (4) Predarea-preluarea activului si pasivului intre Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane, pe de o parte, si S.A.A.F., pe de alta parte, se face pe baza de protocol ce se va incheia in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Daca valoarea capitalului social, stabilita prin protocolul de predare-preluare, va fi diferita de cea prevazuta la alin. (1), se va solicita registrului comertului rectificarea cuvenita, in termen de 30 de zile de la semnarea respectivului protocol.
   (5) Actiunile emise de S.A.A.F. pot fi cotate la bursa si tranzactionate liber pe piata de capital.
   (6) Pe toata perioada in care statul este actionar majoritar la S.A.A.F., prin ordin al ministrului transporturilor si cu acordul adunarilor generale extraordinare ale actionarilor societatilor comerciale implicate, se pot efectua transferuri de active - corporale si necorporale -, fara plata, intre S.A.A.F. si celelalte societati comerciale rezultate din reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane, cu modificarea corespunzatoare a capitalului social al acestora.
   (7) S.A.A.F. se poate privatiza, in conditiile legii, statul putand pastra pachetul majoritar de actiuni.
   Art. 3. - (1) S.A.A.F. are, in principal, ca obiect de activitate administrarea excedentului de active - corporale si necorporale -, preluat ca urmare a reorganizarii Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane.
   (2) Administrarea excedentului de active se realizeaza prin inchiriere, leasing, vanzare, precum si prin alte modalitati, in conditiile legii. Vanzarea excedentului de active, valorificarea la intern si la export a deseurilor refolosibile, rezultate din dezmembrari, demolari, casari de bunuri aflate in patrimoniu si din alte activitati proprii, se fac cu acordul Ministerului Transporturilor.
   (3) S.A.A.F. va urmari, cu prioritate, achizitionarea de bunuri si active necesare dezvoltarii si modernizarii transportului feroviar, pe care le transfera societatilor comerciale rezultate din reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998.
   (4) Cheltuielile necesare pentru functionarea S.A.A.F. nu vor depasi 10% din veniturile rezultate ca urmare a valorificarii activelor preluate.
   (5) Sumele obtinute din valorificarea activelor, dupa acoperirea cheltuielilor prevazute in bugetul propriu de venituri si cheltuieli, vor fi utilizate pentru efectuarea de investitii necesare modernizarii societatilor comerciale rezultate din reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane.
   Art. 4. - S.A.A.F. poate efectua, in conditiile legii, transporturi in interes propriu, pentru mentinerea sau readucerea in parametri a activelor feroviare, fara plata tarifelor de utilizare a infrastructurii.
   Art. 5. - S.A.A.F., corespunzator obiectului sau de activitate, se subroga in toate drepturile si obligatiile Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane, decurgand din raporturile juridice ale acesteia cu tertii, inclusiv in litigiile aflate pe rol la instantele judecatoresti, precum si in cele ce decurg din contractele si acordurile internationale. Sunt exceptate datoriile si creantele care vor fi gestionate de Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane, in forma in care continua sa fiinteze dupa reorganizarea sa, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998.
   Art. 6. - S.A.A.F., corespunzator obiectului sau de activitate, poarta raspunderea ce revine cailor ferate potrivit Regulamentului de transport pe caile ferate din Romania, conventiilor si acordurilor internationale, altor reglementari legale privind transportul feroviar, precum si normelor, instructiunilor si regulamentelor din domeniul feroviar.
   Art. 7. - (1) Serviciile financiar-contabile, de control de gestiune, juridice, de organizare a licitatiilor, a managementului proiectelor finantate din credite interne sau externe, contractarea si gestionarea acestor credite se asigura prin Societatea de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." - S.A., pe baza de contract.
   (2) Contractele prevazute la alin. (1) vor cuprinde, cel putin, clauze referitoare la drepturile si obligatiile partilor privind:
   a) stabilirea modalitatilor de prezentare a documentelor justificative care stau la baza efectuarii platilor si a inregistrarilor in contabilitate, circuitul si responsabilitatile corespunzatoare;
   b) punerea la dispozitie a documentelor in vederea exercitarii controlului financiar de gestiune si restituirea acestora;
   c) stabilirea obiectivelor activitatii de control financiar de gestiune, precum si perioadele de exercitare a acestora;
   d) punerea la dispozitie a documentelor care stau la baza organizarii, desfasurarii si adjudecarii licitatiilor;
   e) comunicarea plafoanelor valorice de efectuare a platilor si a competentelor de aprobare a cheltuielilor, precum si consecintele nerespectarii acestora;
   f) felul si limitele mandatului pentru incheierea contractelor;
   g) participarea la negocierea si incheierea contractelor pentru achizitii de investitii, bunuri, lucrari si servicii, precum si pentru valorificarea de active si bunuri;
   h) furnizarea de analize pentru activitatea economico-financiara, evaluarea si valorificarea acestora;
   i) asigurarea asistentei de specialitate.
   (3) Pentru asigurarea serviciilor juridice in raporturile cu Societatea de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." - S.A., S.A.A.F. poate apela la alte firme specializate.
   Art. 8. - S.A.A.F., in colaborare cu celelalte societati comerciale rezultate din reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane, va contribui, corespunzator obiectului sau de activitate, la realizarea activitatii de ansamblu a transportului feroviar public.
   Art. 9. - Raporturile dintre S.A.A.F. si societatile comerciale rezultate din reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane se stabilesc pe baza de conventii si contracte incheiate in conditiile legii.
   Art. 10. - S.A.A.F. isi stabileste bugetul propriu de venituri si cheltuieli, care se aproba de catre Guvern, la propunerea Ministerului Transporturilor, cu avizul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si al Ministerului Finantelor.
   Art. 11. - (1) Personalul necesar desfasurarii activitatii S.A.A.F. este preluat de la Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane, in functie de competenta profesionala si de disciplina in activitate, si este considerat transferat. Pana la incheierea noului contract colectiv de munca al personalului de la S.A.A.F., personalul transferat va beneficia de drepturile de salarizare si de celelalte drepturi de personal prevazute in actualul contract colectiv de munca, precum si de alte drepturi prevazute in legislatia in vigoare.
   (2) Drepturile de salarizare si celelalte drepturi de personal sunt stabilite de catre consiliul de administratie pentru personalul de conducere si prin contractul colectiv de munca pentru personalul de executie.
   (3) Salariatii si pensionarii S.A.A.F., precum si membrii de familie ai acestora beneficiaza, dupa caz, de autorizatii si permise de calatorie gratuita pe calea ferata, in conditiile legii.
   Art. 12. - (1) S.A.A.F. este condusa de adunarea generala a actionarilor.
   (2) Atributiile si componenta adunarii generale a actionarilor sunt prevazute in statut.
   Art. 13. - (1) Adunarea generala a actionarilor alege consiliul de administratie al S.A.A.F. Pana la finalizarea procesului de privatizare a S.A.A.F., reprezentantii statului in consiliul de administratie si presedintele consiliului de administratie sunt numiti prin ordin al ministrului transporturilor.
   (2) Presedintele consiliului de administratie al S.A.A.F. este si directorul general al acesteia.
   (3) Atributiile consiliului de administratie, precum si ale presedintelui acestuia sunt stabilite prin statutul S.A.A.F.
   Art. 14. - Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari orice dispozitie contrara se abroga.

    PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
   
                                                    Contrasemneaza:
---------------
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu
Ministrul finantelor,
Daniel Daianu
Ministrul muncii si protectiei sociale,
Alexandru Athanasiu
    Bucuresti, 10 septembrie 1998.
    Nr. 585.

   ANEXĂ
 
    STATUTUL
Societatii de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A.