Vladimir Tismăneanu a declarat în repetate rînduri că întreaga sa activitate în comisiile prezidenţiale a fost „pro bono” (fără nici un fel de plată, în beneficiul public). Ultima declaraţie de acest fel a lui Vladimir Tismăneanu datează din 24 septembrie 2010 şi a fost publicată pe blogul acestuia: „Cît priveşte insinuările că preşedintele Traian Băsescu m-ar fi plătit pentru efortul de a conduce Comisia Prezidenţială de Analiză a Dictaturii Comuniste, o spun din nou, cît se poate de limpede, am lucrat, ca şi toţi membrii Comisiei, pro bono”.

Grupul de Investigaţii Politice publică un document oficial al Administraţiei Prezidenţiale care arată că, pentru Vladimir Tismăneanu, serviciile pro bono implică deconturi consistente din bani publici.

În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, GIP a solicitat Administraţiei Prezidenţiale o serie de documente şi informaţii privind sumele primite de Vladimir Tismăneanu în perioada 2006 – 2009. Potrivit răspunsului Administraţiei Prezidenţiale, în această perioadă lui Vladimir Tismăneanu i s-au decontat 114.770 lei (32.000 euro).

Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, condusă de Vladimir Tismăneanu a funcţionat doar 9 luni, din aprilie până în decembrie 2006. Pentru activitatea „pro bono” din aceste 9 luni, Vladimir Tismăneanu a decontat la Administraţia Prezidenţială 56.965 lei (16.200 euro).

Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii din România s-a desfiinţat în decembrie 2006, odată cu prezentarea Raportului privind condamnarea comunismului. A fost înfiinţată însă îmediat o altă Comisie, avîndu-l ca preşedinte pe acelaşi Vladimir Tismăneanu, Comisia Prezidenţială Consultativă pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. În calitate de preşedinte al acestei comisii, Vladimir Tismăneanu a decontat la Administraţia Prezidenţială 18.717 lei (5.600 euro) în 2007, 25.060 lei (7.000 euro) în 2008 şi 14.035 lei (3.300 euro) în 2009.

În 2009, Vladimir Tismăneanu s-a implicat activ în campania electorală a lui Traian Băsescu. Doar că, atunci cînd venea în ţară pentru a-l susţine pe candidatul Traian Băsescu, Vladimir Tismăneanu îşi deconta cheltuielile din bani publici la Administraţia Prezidenţială condusă de Traian Băsescu.

Vladimir Tismăneanu a primit banii fără să fi încheiat vreun contract cu Administraţia Prezidenţială. Deconturile au fost făcute doar în baza regulamentelor de ordine interioară ale comisiilor conduse de Vladimir Tismăneanu.

Grupul de Investigaţii Politice a solicitat Administraţiei Prezidenţiale şi copii ale deconturilor lui Vladimir Tismăneanu. Administraţia Prezidenţială a refuzat să ne pună la dispoziţie documentele care ar fi arătat destinaţia precisă a banilor publici primiţi de Vladimir Tismăneanu.

Documente:

1. Cererea adresată Administraţiei Prezidenţiale privind sumele primite de Vladimir Tismăneanu în perioada 2006 – 2009

2. Răspunsul Administraţiei Prezidenţiale