În plină criză economică, valoarea contractului pentru construirea sediului SPP a fost majorată printr-un act adiţional.

Guvernul Boc finanţează de la bugetul de stat construirea uneia dintre cele mai scumpe clădiri publice din România: noul sediu al SPP.

Contractul în valoare de 135.981.894 RON fără TVA a fost atribuit în 12 martie 2009 firmei Bog’art SRL aflată în proprietatea lui Raul Doicescu, prietenul şi asociatul lui Adriean Videanu. În ciuda valorii uriaşe a acestui contract, SPP a acceptat să îl majoreze.
În data de 2 decembrie 2009, SPP a încheiat cu Bog’art un act adiţional la contractul pentru construirea sediului serviciului de informaţii. Prin acest act adiţional contractul iniţial a fost majorat cu 577.786 RON fără TVA pentru „executarea unor lucrări neprevăzute în contract”. Majorarea contractului este cu atît mai scandaloasă cu cît criteriul care a stat la baza desemnării firmei Bog’art drept cîştigătoare a licitaţiei a fost „preţul cel mai scăzut”.

Modul în care a decurs întreaga procedură, de la estimările iniţiale ale costurilor pînă la organizarea licitaţiilor şi desemnarea cîştigătorului, este halucinant.
– SPP a estimat iniţial că lucrările vor costa maxim 127.500.000 RON fără TVA. Estimarea a fost făcută în baza proiectului tehnic realizat de SC Modern CM SRL. Pentru realizarea acestui proiect, SPP a plătit 2.995.000 RON în septembrie 2007.
– În 6 mai 2008, SPP a publicat un anunţ de participare prin care anunţa că organizează o licitaţie pentru construirea unui nou sediu în Bulevardul Geniului nr. 42, costul estimat fiind de maxim 127.500.000 RON fără TVA.
– La licitaţia organizată în urma acestui anunţ toate ofertele primite au depăşit limita maximă impusă de SPP şi licitaţia a fost anulată.
– În 15 octombrie 2008, SPP a anunţat organizarea unei noi licitaţii, mărind valoarea maximă a lucrărilor cu 45%, de la 127.500.000 RON la 184.712.000 RON.
– În 12 martie 2009, SPP a acordat contractul firmei Bog’art care a cîştigat licitaţia oferind un preţ de 135.981.894 RON fără TVA.
– În 2 decembrie 2009 SPP şi Bog’art au majorat contractul cu 577.786 RON fără TVA.

GIP solicită premierul Boc să explice de ce este cheltuită o sumă uriaşă din bani publici pentru construirea noului sediu SPP în condiţiile în care:
– România se află în plină criză economică şi financiară.
– SPP a majorat fără nici o justificare cu 45% suma maximă alocată construirii noului sediu.
– SPP are deja un sediu în Palatul Parlamentului pentru amenajarea şi renovarea căruia s-au cheltuit de-a lungul anilor milioane de euro. Numai în octombrie 2003 SPP a încheiat un contract de 48.838.316.987 lei vechi pentru construcţii, instalaţii şi dotări la sediul din Palatul Parlamentului.
– Parlamentul unicameral cu maxim 300 de parlamentari va crea suficient spaţiu în Casa Poporului pentru a adăposti bodyguarzii puterii.

În 23 februarie 2010 premierul Emil Boc a anunţat că “România trece în aceşti ani prin cea mai grea perioadă după Al II-lea Război Mondial. Asta înseamnă că avem de luat măsuri, unele nu foarte plăcute, dar, cu siguranţă, foarte necesare comunităţilor, ca să mergem pe un drum bun şi ca să ne consolidăm ca ţară”. Două dintre măsurile “foarte necesare comunităţilor” luate de guvernul Boc sînt construirea celui mai scump sediu de serviciu secret din istoria României şi majorarea contractului pentru această construcţie prin acte adiţionale.

24 februarie 2010

Mugur Ciuvică
preşedintele GIP

Documentele care au stat la baza acestei anchete sînt următoarele:

1. Act adiţional la contractul de lucrări pentru construirea sediului SPP

2. Contract de atribuire pentru realizarea proiectului tehnic pentru noul sediu al SPP

3. Anunţ de participare pentru construirea sediului SPP – 1

4. Anunţ de participare pentru construirea sediului SPP – 2

5. Anunţ de atribuire pentru construirea sediului SPP