Grupul de Investigaţii Politice publică un document care demonstrează că, în 2001, Traian Băsescu se folosea de serviciul secret al Ministerului Apărării Naţionale pentru întărirea relaţiilor externe ale Partidului Democrat. Documentul este o informare făcută de Sergiu Medar, la acea vreme şeful Direcţiei Informaţii şi Reprezentare Militară, către ministrul Apărării, Ioan Mircea Paşcu. Informarea se referă la o întîlnire pe care generalul Medar a avut-o cu Traian Băsescu.

După doar cîteva zile de mandat, în 1 ianuarie 2005, noul preşedinte al României, Traian Băsescu, a semnat un decret pentru înaintarea lui Sergiu Gheorghe Medar la gradul de  general-locotenent cu trei stele. A fost primul decret de avansare semnat de Traian Băsescu. În februarie 2005, Traian Băsescu a declarat că l-a înaintat în grad pe Medar pentru că “altfel acesta ar fi trebuit să iasă la pensie”. În 25 noiembrie 2005, preşedintele Traian Băsescu l-a numit pe generalul Sergiu Medar consilier prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională şi şef al celebrei Comunităţi de Informaţii.

În 6 iunie 2001, la doar două săptămîni după ce devenise preşedinte al PD, Traian Băsescu s-a întîlnit cu generalul Sergiu Medar. Întîlnirea, intermediată de Sorin Frunzăverde, a avut ca temă relaţiile externe ale Partidului Democrat. Iniţiată de liderii PD, întîlnirea s-a desfăşurat la restaurantul “Trei cocoşi” din Parcul Herăstrău, al cărui proprietar era Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea.

Sergiu Medar, în prezent consilier prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională era, în iunie 2001, şeful Direcţiei Informaţii şi Reprezentare Militară din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA). După întîlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Partidului Democrat, Traian Băsescu, Sergiu Medar a redactat o informare pe care a transmis-o lui Ioan Mircea Paşcu, ministrul Apărării Naţionale şi vicepreşedinte al PSD.

Informarea, care începe cu descrierea precisă a circumstanţelor şi a locului întîlnirii, este o relatare a discuţiei purtate de Sergiu Medar cu Traian Băsescu şi Sorin Frunzăverde. Era, spune generalul Medar, prima dată cînd îl întîlnea direct pe Traian Băsescu.

Sergiu Medar îl informează pe ministrul Paşcu că a discutat cu Traian Băsescu despre “deschiderea internaţională” a PD, despre “extinderea componentei internaţionale” a partidului, despre dialogul Departamentului de Stat al SUA cu partidele de opoziţie din România şi despre relaţiile pe care Sorin Frunzăverde le are în străinătate, despre integrarea Românei în NATO şi reforma în armată, despre modul în care au fost percepute în străinătate acţiunile primarului Băsescu împotriva cîinilor vagabonzi. Generalul Medar nu uită să-şi informeze şeful politic şi despre faptul că “domnul Băsescu a făcut aprecieri negative referitoare la domnul prim ministru Adrian Năstase”.

În finalul informării, Sergiu Medar menţionează că l-a anunţat despre întîlnirea cu Traian Băsescu, înainte de desfăşurarea ei, şi pe şeful DGIA, Gheorghe Rotaru, al cărui adjunct era în acel moment.

Grupul de Investigaţii Politice cere public preşedintelui Traian Băsescu şi consilierului prezidenţial Sergiu Medar să răspundă la următoarele întrebări:

– Ce servicii a adus Sergiu Medar, în calitate de şef al Direcţiei Informaţii şi Reprezentare Militară, Partidului Democrat şi actualului preşedinte al României?

– Cîte întîlniri au mai avut Sergiu Medar şi Traian Băsescu în perioada 2001-2004 şi care au fost subiectele acestora?

– Ce alte servicii secrete au mai fost folosite de Traian Băsescu pentru întărirea Partidului Democrat?

– Dacă pe vremea cînd era lider al opoziţiei Traian Băsescu se folosea de serviciile secrete în interesul partidului său, care este relaţia dintre serviciile secrete şi PD acum, cînd acestea îi sînt subordonate direct preşedintelui Băsescu?

– De ce informarea redactată de Sergiu Medar a fost adresată şefului său politic, ministrul Ioan Mircea Paşcu, şi nu superiorului său militar, Gheorghe Rotaru?

Mugur Ciuvică, preşedintele GIP