Pe 2 februarie 2005, premierul Tariceanu l-a numit pe Gelu Stefan Diaconu sef al Autoritatii Nationale a Vamilor. Din aprilie 1997 pana in februarie 2001, Gelu Stefan Diaconu a fost director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor, fiind practic mana dreapta a celebrului Nini Sapunaru. Functia importanta primita de la puterea cederista nu l-a impiedicat insa pe Diaconu sa pastreze legaturi stranse cu partidul lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Asa se face ca dupa alegerile din 2000 el a fost pastrat de PSD intr-un post-cheie, acela de director general al Directiei de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor Publice.

Numirea noului sef al Vamii nu a dus la eliminarea din conducerea acestei institutii a persoanelor extrem de apropiate de PSD care controleaza in continuare activitatea Directiei Generale a Vamilor. Theodor Anton este doar una dintre aceste persoane.


Reteaua Diaconu-Anton

Autoritatea Nationala a Vamilor are in subordine zece directii regionale. Una dintre aceste directii, Directia Regionala Bucuresti, are in subordine patru birouri vamale. La randul lor, fiecare dintre birourile vamale are in subordine mai multe puncte vamale. Cu cat numarul punctelor vamale este mai mare, cu atat biroul vamal care le conduce este mai important.

Pe 14 martie 2005, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Stefan Diaconu, a emis Ordinul 396 prin care “punctele vamale infiintate in municipiul Bucuresti se rearondeaza in subordinea birourilor vamale”. Principalul beneficiar al rearondarii decise de Gelu Stefan Diaconu, imediat dupa numirea sa in functie, este Biroul Vamal Antrepozite, condus de un personaj extrem de controversat – Theodor Anton.
Ordinul din martie 2005 al lui Gelu Stefan Diaconu a transformat antrepozitele din Biroul Vamal, care avea in subordine cele mai putine puncte vamale, in cel mai important birou vamal din Bucuresti. Daca pana la inceputul acestui an Biroul Vamal Antrepozite avea in subordine doar un punct vamal (ROMEXPRESS TRANS 94), dupa rearondare in subordinea acestui birou vamal intra sase puncte vamale (ROMEXPRESS TRANS 94, R.C.S., CIFCOM, ART GLAS, ROMEXPO si M.E. TRADE GROUPAGE).

Vamesul Anton – complice la contrabanda PDSR cu afise electorale

Inaintea campaniei electorale din anul 1996, 10 tiruri de afise cu Ion Iliescu si PDSR tiparite de firma lui Adrian Costea “Groupe Saintonge Editions” au intrat in Romania prin Vama Bors si au fost declarate “in tranzit”. De la Bors tirurile au ajuns in vama Targuri si Expozitii din Bucuresti, urmand ca dupa plata taxelor vamale sa fie preluate de destinatar, Gheorghe Pascu, la acea data trezorier al PDSR si apoi consilier de stat al presedintelui Ion Iliescu. In termeni vamali, aceasta operatiune ar fi insemnat ca “tranzitul se inchide”.
PDSR a intrat insa in posesia afiselor electorale fara sa mai plateasca vreo taxa statului roman. Incalcand legea, Theodor Anton, la acea vreme sef al Vamii Targuri si Expozitii din Bucuresti, a aplicat pe documentele vamale o stampila, inchizand tranzitul, desi destinatarul materialelor electorale nu-si platise obligatiile fata de stat.

Astfel, responsabilii PDSR au incalcat legea de doua ori: folosind in campanie fonduri provenite din afara tarii si aducand in tara materiale electorale fara plata taxelor vamale, adica prin contrabanda. Theodor Anton a fost unul dintre pionii principali ai contrabandei cu afisele electorale ale PDSR.

Alegerile din 2000 l-au scapat pe Anton

La fel ca multi dintre slujbasii PDSR, vamesul Anton a sperat probabil ca alegerile din 1996 nu vor aduce schimbari importante, ca tatucul Iliescu va ramane la putere si ca nu i se va intampla nimic, ba, din contra, se va bucura de recunostinta. Si, cu toata schimbarea de putere politica din 1996, Theodor Anton putea sa ramana nedescoperit daca francezii nu s-ar fi apucat sa ancheteze afacerile lui Costea.

In 2000, la izbucnirea scandalului, Theodor Anton se afla, datorita bunului sau prieten Stefan Diaconu, in vremea aceea director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor, intr-un post caldut la sefia Vamii Gara de Nord.
Incepand din mai 2000 Theodor Anton a intrat in atentia Parchetului General, care ancheta contrabanda cu afisele PDSR. In urma expertizei realizate de specialistii Institutului de Criminalistica din IGP, codul stampilei puse fraudulos pe voletele carnetelor TIR cu care au fost aduse materialele electorale din Franta a fost descoperit. Acest cod, care potrivit regulamentelor vamale il identifica pe posesorul stampilei, ii apartinea lui Theodor Anton, seful Vamii Targuri si Expozitii.
Pe 17 august 2000, dupa un lung interogatoriu la Sectia de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii Organizate a Parchetului General, Theodor Anton a fost pus sub invinuire pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala. Prejudiciul adus statului in urma intrarii in tara a transporturilor de materiale electorale fara plata taxelor vamale a fost estimat la 5,2 miliarde de lei.
In acelasi dosar au mai fost pusi sub invinuire inspectorul vamal Laurentiu Stanescu, Gheorghe Pascu, trezorierul PDSR, si Iosif Boda. Se apropiau insa alegerile, asa ca procurorii au lasat-o mai moale cu oamenii politici. In cauza disjunsa in noiembrie 2000 a ramas o singura persoana asupra vinovatiei careia Parchetul General nu avea nici un dubiu: Theodor Anton. La sfarsitul lunii noiembrie 2000, chiar la cererea lui Anton, a fost realizata o noua expertiza care a confirmat ca Theodor Anton a fost cel care a inchis, nelegal, tranzitul materialelor electorale facturate de firma lui Adrian Costea, “Groupe Saintonge Editions”, pentru Ion Iliescu si PDSR.
In aceste conditii Theodor Anton a sarbatorit probabil cu sampanie revenirea la putere in noiembrie 2000 a lui Ion Iliescu si a partidului sau. Avea si de ce, pentru ca dupa ce procurorii Budusan si Dobocan, cei care se ocupasera de ancheta, au cazut victime epurarilor pedeseriste, sub conducerea inteleapta a lui Tanase Joita, Parchetul General a finalizat in mare secret cercetarile cu concluzii care nu au mai mirat pe nimeni. In ciuda probelor evidente existente la dosar, Theodor Anton a fost scos de sub urmarire penala. Partidul lui Iliescu si Nastase l-a promovat apoi in fruntea Vamii Antrepozite, unde se afla si acum.

De la afisele lui Ion Iliescu la afacerile Danei Barb

Theodor Anton este un om bogat. Intre declaratiile de avere ale vamesilor, cea a lui Anton este cu siguranta una dintre cele mai consistente. Inspectorul vamal superior de la Biroul Vamal Antrepozite avea in mai 2004 un teren intravilan de 434 metri patrati achizitionat in 1999, doua apartamente, unul achizitionat in 1991 si unul in 1993, o casa de vacanta dobandita in 1994, un autoturism Cielo cumparat in 1996, un depozit bancar de 5.220 euro si actiuni la doua societati comerciale, SC EDERA INVEST si M.C.C. HOLDING INVEST.

La M.C.C. Holding Invest SRL Theodor Anton este asociat cu Aurel Ispas. Familia acestuia din urma este asociata cu Dana Barb, sora fostului prim-ministru si actual presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, la SC FABRICA DE CASE ISPAS SRL. De altfel Aurel Ispas are domiciliul chiar la sediul social al firmei la care este asociata Dana Barb, pe strada Horia Macelariu, la numarul 29-31.
Ceilalti asociati ai lui Anton la M.C.C. Holding Invest SRL sunt Nicolae Demetriade (director al Companiei Tarom intre ianuarie 2001 si septembrie 2002, implicat in numeroase scandaluri), Valentin Adrian Gociman (fost controlor vamal principal la Vama Gara de Nord, numit in 2005 adjunct al sefului Vamii Baneasa), Salameh Shihadeh (om de afaceri iordanian, cu domiciliul in Emiratele Arabe Unite), Emil Aurelian Farcasanu (om de afaceri german de origine romana), Liviu Ciprian Opris si Cornel Parvu.
M.C.C. Holding Invest a fost una dintre beneficiarele primului program de tip economat pentru pensionari, lansat in 1996 de Nicolae Vacaroiu. Puternic sustinuta de presa pedeserista a acelei vremi, M.C.C. Holding Invest si-a construit o retea de magazine cu preturi reduse pentru pensionari.
In declaratia sa de avere depusa in mai 2004 Theodor Anton spune ca detine 49% din SC EDERA INVEST si ca valoarea actiunilor pe care le are la aceasta societate este de 22.300.000 lei. In realitate, potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionar la Edera Invest nu este Theodor Anton, ci sotia sa, Monica Anton, iar cei 22.300.000 lei nu reprezinta valoarea actiunilor, ci aportul Monicai Anton la crearea acestei firme. SC Edera Invest a fost infiintata in octombrie 1992. Aportul de 22.300.000 lei cu care sotia lui Theodor Anton a participat la crearea firmei reprezenta circa 51.800 de dolari la cursul de la acea vreme.
Mugur Ciuvică, preşedintele GIP