GIP publică originalele adreselor SRI şi noi dovezi ale faptului că serviciul face poliţie politică.

În data de 23 septembrie 2007 am publicat două adrese ale Grupului de Evidenţă din cadrul SRI. Aceste documente demonstrau că SRI spionează un partid politic parlamentar şi un senator al României.

Răspunsul SRI la dezvăluirile noastre a venit pe mai multe planuri. Pe de o parte, în 24 septembrie 2007, directorul SRI, George Cristian Maior, a minţit în faţa Comisiei parlamentare de control a SRI şi în faţa opiniei publice, declarînd că “nu au existat monitorizări asupra senatorului Norica Nicolai sau asupra unui partid politic oricare ar fi acela” şi că respinge “orice prejudecată sau judecată referitoare la acţiuni de poliţie politică, monitorizări de partide ce ar fi imputate serviciului“. În plus, directorul SRI, a solicitat un termen de 7 zile pentru a prezenta rezultatele unei anchete interne referitoare la documentele publicate de GIP.

George Maior a recunoscut totuşi existenţa în SRI a “Grupului de Evidenţă”, unitate ce se ocupă de ofiţerii acoperiţi ai serviciului.

Pe de altă parte, SRI a încercat să intoxice presa furnizînd informaţii potrivit cărora adresele s-ar referi la simple analize de presă sau la întîlniri cu spioni ruşi sau punînd la îndoială autenticitatea documentelor prezentate de GIP.

Precizăm că, în momentul în care am intrat în posesia documentelor prezentate în data de 23 septembrie, am avut o înţelegere cu sursele noastre. Potrivit acestei înţelegeri, în cazul în care SRI va nega faptul că face poliţie politică, va tergiversa răspunsul sau va pune la îndoială autenticitatea adreselor, GIP va fi în măsură să prezinte atît originalele celor 2 adrese, cît şi noi dovezi ale faptului că SRI face poliţie politică.

Aşa se face că GIP publică astăzi 4 adrese originale ale SRI, respectiv originalele celor 2 adrese publicate în urmă cu o săptămînă, plus 2 adrese noi (tot în original) ale aceluiaşi Grup de Evidenţă din SRI.

Una dintre adresele noi pe care le publicăm are următorul conţinut: “Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la intenţia P.S.D. de a-l înlocui pe Victor Ponta din funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor.

Cealaltă adresă are următorul conţinut: “Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la unele intenţii ale P.N.L.. Această adresă este vizată şi semnată de prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi este datată 21 octombrie 2005.

Toate cele 4 adrese demonstrează că:

  1. SRI face poliţie politică. Directorul SRI a minţit cînd a declarat că serviciul nu monitorizează partide şi oameni politici. Dimpotrivă, documentele pe care le publicăm dovedesc că Grupul de Evidenţă, unitatea din SRI responsabilă de ofiţerii acoperiţi, spionează partide politice şi parlamentari români. Adresa referitoare la Victor Ponta este cît se poate de grăitoare. În acest caz, Grupul de Evidenţă realizează o informare despre dispute interne din PSD. (Victor Ponta a fost schimbat de PSD din funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor în septembrie 2006). În plus, schimbarea din funcţie a unui secretar al Camerei Deputaţilor, este un fapt politic banal, ce ţine de funcţionarea acestei instituţii (membrii Birourilor Permanente sînt aleşi, din 6 în 6 luni, la începutul fiecărei sesiuni parlamentare). Dacă Grupul de Evidenţă monitorizează pînă şi asemenea schimbări de rutină, este clar că SRI supraveghează permanent întreaga clasă politică din România.
  2. Poliţia politică este o practică a Serviciului Român de Informaţii ca instituţie. Nu avem de a face cu episoade izolate. Una dintre adresele pe care le publicăm azi este datată 21 octombrie 2005, ceea ce demonstrează că Grupul de Evidenţă din SRI spionează partidele şi liderii politici de cel puţin 2 ani. Pe de altă parte, toate cele 4 adrese sînt oficiale, fiind semnate de şeful Grupului de Evidenţă, generalul Vasile Stanciu. Adresele însoţesc materiale pe care acesta le prezintă unuia dintre directorii SRI. Cele două adrese referitoare la „intenţiile” PNL sînt vizate şi semnate de Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Una dintre adrese poartă ştampila instituţiei.
  3. Activitatea de poliţie politică a SRI este coordonată de doi apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu: generalul de brigadă Vasile Stanciu, cel care, în calitate de şef al Grupul de Evidenţă, semnează cele 4 adrese şi Florian Coldea, prim-adjunctul SRI care vizează şi semnează două dintre adrese.
  4. Beneficiarul acţiunilor de poliţie politică ale SRI este preşedintele Traian Băsescu. Pe fiecare dintre adresele originale există o apostilă scrisă de mînă şi semnată care indică în modul cel mai clar destinatarul final al materialelor SRI. Este vorba despre preşedintele României, Traian Băsescu. Notele de la SRI pe care preşedintele Băsescu le citeşte zilnic se referă, aşadar, la „afirmaţiile” şi „intenţiile” parlamentarilor şi ale partidelor politice. În calitate de beneficiar, preşedintele României este şi complicele SRI în activitatea de poliţie politică a acestei instituţii. Deşi ştia foarte bine care sînt materialele la care se referă adresele publicate de GIP în 23 septembrie şi ar fi avut ocazia să se delimiteze de acţiunile SRI, preşedintele Băsescu a tăcut timp de o săptămînă, încercînd, alături de SRI, să acopere acest scandal.

George Cristian Maior trebuie să vină astăzi la Comisia parlamentară de control al SRI nu doar cu un raport de anchetă, ci şi cu demisia sa şi a primului-adjunct Florian Coldea.

Grupul de Investigaţii Politice solicită extinderea anchetei Comisiei parlamentare şi asupra modului în care preşedintele Băsescu se foloseşte de acţiunile de poliţie politică ale SRI.

Marţi, 2 octombrie 2007, GIP va depune cele 4 documente la Comisia parlamentară de control al SRI.

Mugur Ciuvică, preşedintele GIP

 

Fotografiile celor 4 adrese:

1. Adresa referitoare la Norica Nicolai

2. Adresa referitoare la activitatea PNL în Moldova

3. Adresa referitoare la Victor Ponta

4. Adresa referitoarea la unele intenţii ale PNL