În aceeaşi zi în care la Zalău primul ministru Adrian Năstase făcea analiza activităţii mele ca director de cabinet al Preşedintelui Emil Constantinescu, la Bucureşti avea loc un accident de circulaţie în care era implicat domnul Remus Truică, adică tocmai directorul de cabinet al domnului Adrian Năstase.

Pornind de la valoarea uriaşă a autoturismului pe care îl conducea domnul Truică, am căutat declaraţia de avere a acestuia, urmărind trei lucruri:
1. dacă autoturismul BMW seria 7, pe care domnul Truică îl conducea în timpul accidentului, autoturism în valoare de circa 100.000 de euro, figurează în această declaraţie de avere;
2. care este situaţia financiară a domnului Remus Truică despre care se ştie că a cheltuit peste 40.000 de dolari pentru propria-i nuntă, şi a obţinut sute de mii de dolari din vânzarea acţiunilor sale la firma TOTALNET;
3. ştiind că soţia domnului Remus Truică a rămas acţionar cu 15% la firma TOTALNET, lucru confirmat de Registrul Comerţului, am dorit să verific dacă averea soţiei este consemnată în declaraţia lui Remus Truică.


Iată ce am constatat din declaraţia de avere a celui mai important colaborator al primului ministru:

1. Autoturismul BMW cu numărul B 39461 implicat în accident, nu figurează în declaraţia de avere a domnului Remus Truică. Fiind vorba de un autoturism a cărui valoare este de circa 100.000 de euro, adică un autoturism pe care domnul Truică şi l-ar putea cumpăra din salariul său de la guvern în circa douăzeci de ani, îi cerem acestuia să precizeze public cine este proprietarul sau titularul contractului de leasing al autoturismului respectiv. De asemenea, îi cerem şefului de cabinet al primului-ministru să precizeze dacă a primit maşina cadou sau în folosinţă în schimbul unor servicii pe care le-a făcut proprietarului.

2. Cu privire la situaţia sa financiară, domnul Truică a încălcat legea 161/2003, neprecizând “cuantumul depozitelor şi al conturilor curente în valută sau în lei, în ţară ori în străinătate, a căror valoare însumată depăşeşte echivalentul a 10.000 de euro”. Deşi recunoaşte că are depozite mai mari de 10.000 de euro, domnul Truică refuză să le prezinte, în ciuda faptului că ziarul Cotidianul din 5 iulie 2003 îl atenţionează pe respectivul că “nu ţine cont de lege şi nu şi-a actualizat declaraţia de avere”. Iată că, deşi obligat de lege, deşi atenţionat de presă, domnul Remus Truică refuză să menţioneze suma de bani pe care o posedă.

3. În sfârşit, tot din declaraţia de avere a lui Remus Truică, am constatat o altă  încălcare a legii, şi anume faptul că acesta nu a menţionat acţiunile deţinute de soţia sa, Truică Ioana Irina, la firma TOTALNET, deşi legea spune clar că declaraţia de avere trebuie să cuprindă şi bunurile deţinute de familie, adică de soţie sau copii. Acest lucru este cu atât mai grav cu cît firma TOTALNET, la care este asociată soţia lui Remus Truică, a beneficiat de contracte   cu Guvernul Adrian Năstase.

Faptul că, după Ioan Rus, ministrul Administraţiei şi Internelor, se dovedeşte că şi Remus Truică, şeful de cabinet al primului ministru, îşi bate joc de lege, arată încă o dată că liderii PSD şi colaboratorii din Guvern ai domnului Adrian Năstase se cred deasupra legilor României.

Mugur Ciuvică