Cu trei zile inainte de a fi numit oficial in functie, secretarul de stat Dan Victor Alesandru, reprezentant al PUR in Ministerul Economiei si Comertului, a primit din partea ministrului Codrut Seres un contract de 9,39 miliarde lei din bani publici. in 24 ianuarie 2005, firma privata pe care o conducea omul de afaceri Dan Victor Alesandru a primit acesti bani publici de la o companie de stat care din, 27 ianuarie 2005, avea sa intre in subordinea secretarului de stat Dan Victor Alesandru.

Cu trei zile inainte de a fi numit oficial in functie, secretarul de stat Dan Victor Alesandru, reprezentant al PUR in Ministerul Economiei si Comertului, a primit din partea ministrului PUR Codrut Seres un contract de 9,39 miliarde lei din bani publici. În 24 ianuarie 2005, firma privata pe care o conducea omul de afaceri Dan Victor Alesandru a primit acesti bani de la o companie de stat care din, 27 ianuarie 2005, avea sa intre in subordinea secretarului de stat Dan Victor Alesandru.

In data de  27 ianuarie 2005, Dan Victor Alesandru a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Propus de PUR, Dan Victor Alesandru a fost desemnat sa conduca Directia Generala de Politica Energetica din cadrul acestui minister. Între institutiile pe care le coordoneaza secretarul de stat Alesandru se numara si Societatea Nationala de Gaze Naturale (S.N.G.N.) ROMGAZ S.A., societate aflata sub autoritatea Ministerului Economiei si Comertului.

In momentul numirii sale in functie, Dan Victor Alesandru era director general si actionar la SC VITAL GAZ S.A. În 24 ianuarie 2005, VITAL GAZ S.A., firma condusa de Dan Victor Alesandru, primea un contract de lucrări in valoare de 9.397.990.000 lei de la SNGN ROMGAZ SA, companie de stat pe care, dupa numai 3 zile, a inceput sa o coordoneze in calitate de secretar de stat.

In schimbul acestor aproape 10 miliarde lei, VITAL GAZ SA s-a obligat sa realizeze un “panou masura gaze fierbinti” pentru ROMGAZ. Contractul a fost obtinut in urma unei licitatii organizate in ianuarie 2005, iar anuntul de atribuire a lucrarii din bani publici firmei VITAL GAZ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 22 din 1 februarie 2005, Partea VI.

In comunicatul oficial dat publicitatii de Ministerul Economiei si Comertului in momentul numirii lui Dan Victor Alesandru in functia de secretar de stat, se spune ca acesta “a ocupat pina in prezent functia de director general al VITAL GAZ S.A. Bucuresti”. Dar Dan Victor Alesandru nu era doar director general, ci si actionar la VITAL GAZ. Potrivit Registrului Comertului, dar si declaratiei de avere depusa in 2 februarie 2005 de proaspatul secretar de stat, el detinea in momentul numirii 3,37% dintre actiunile VITAL GAZ SA. Aceste actiuni erau extrem de valoroase. Dupa cum recunostea Dan Victor Alesandru in aceeasi declaratie de avere, valoarea lor era de 6.560.483.376 lei. Actualul secretar de stat este, de altfel, unul dintre cei care au infiintat, in 1998, firma VITAL GAZ SA. Majoritatea actiunilor la VITAL GAZ SA sint detinute in prezent de doua firme cu sedii in paradisuri fiscale: JTC TRUSTEES LTD din Jersey Channel Island si GED EASTERN FUND I. LTD din Cipru. Firmele off-shore de acest tip nu platesc taxe, iar actionariatul lor este secret.

Pentru a nu fi acuzat de conflict de interese, Dan Victor Alesandru incearca acum sa ascunda legatura sa cu firma VITAL GAZ. În noua declaratie de avere depusa in 6 mai 2005, secretarul de stat nu spune nici ca are actiuni la aceasta societate comerciala, dar nici ca le-ar fi instrainat in vreun fel. Pur si simplu actiunile in valoare de 6 miliarde si jumatate pe care le detinea la VITAL GAZ au disparut fara urma.

De altfel, Dan Victor Alesandru lasa necompletate si rubricile referitoare la veniturile sale din ultimul an unde ar fi trebuit sa se regaseasca atit banii cistigati ca director general al firmei, cit si dividentele de pe urma actiunilor. Astfel, urmind exemplul partenerilor sai din firmele off-shore JTC TRUSTEES LTD si GED EASTERN FUND I. LTD, Dan Victor Alesandru incearca sa stearga urmele legaturilor dintre el si VITAL GAZ S.A.

Mugur Ciuvică

Documente:

1. Declaraţia de avere a lui Dan Victor Alesandru

2. Datele de la Registrul Comerţului referitoare la VITAL GAZ

3. Contract de lucrări primit de la SNGN ROMGAZ SA