Domnule prim-ministru,

Duminica, 8 mai 2005, ati facut o declaratie referitoare la contractele cu bani publici incheiate de guvernarea PSD fara respectarea normelor legale. Potrivit declaratiei dumneavoastra, Guvernul “va trebui in final, mai mult ca sigur, sa ia decizia anularii acestor contracte”. Exista numeroase contracte cu bani publici asupra carora planeaza grave suspiciuni, dar va atragem atentia acum asupra unui contract in care ilegalitatile flagrante sint deja dovedite. Este vorba despre contractul pentru refacerea Palatului de Justitie.

In data de 7 august 2003, am sesizat institutiile statului in legatura cu garantarea de catre Guvernul Romaniei prin Hotarirea nr. 948 din 5 septembrie 2002 semnata de primul ministru Adrian Nastase si contrasemnata de ministrii Rodica Stanoiu si Mihai Tanasescu a unui credit de 34 milioane de euro pentru un contract de 15,7 milioane euro. Acest credit era destinat finantarii lucrarilor de consolidare, reparatii capitale si restaurare la Palatul de Justitie din Bucuresti. Contractul a fost atribuit printr-o licitatie dubioasa Asociatiei Contractante dintre Bouygues Batiment din Franta si Antrepriza de Constructii Montaj Special SA Bucuresti care a oferit un pret de executie de 15.676.961 euro. Contractul incheiat in data de 24 iunie 2003 a fost semnat de ministrul Justitiei de la acea vreme, Rodica Stanoiu.

Desi am cerut in repetate rinduri justificari referitoare la diferenta de 18,3 milioane euro dintre suma cu care a fost cistigata licitatia (15,7 milioane euro) si suma garantata de Guvern pentru realizarea lucrarilor (34 milioane euro), institutiile statului au refuzat sa dea orice fel de explicatie. Mai mult, in mod cu totul ilegal, Ministerul Justitiei a refuzat sa prezinte public contractul, desi am depus in acest sens cereri in baza Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Un raport al Curtii de Conturi referitor la contractul pentru lucrarile la Palatul de Justitie confirma acum toate neregulile pe care le-am semnalat cu privire la aceasta afacere. Potrivit raportului, “controlul Curtii de Conturi constata ca nu se justifica contractarea de imprumuturi externe de catre Ministerul Justitiei si nici emiterea garantiilor de stat de catre Ministerul Finantelor Publice la nivelul de 34 milioane de euro”. Mai mult, Curtea de Conturi constata ca, la sfirsitul anului 2004, valoarea contractului ajunsese deja la 28,7 milioane euro, in conditiile in care licitatia fusese cistigata cu doar 15,7 milioane euro.

Afacerea Palatul de Justitie este inca in desfasurare. Este foarte grav ca datorita acestui contract s-au cheltuit pina acum 28,7 milioane euro din bani publici. La fel de grav este insa ca, in conditiile in care exista informatii certe confirmate de Curtea de Conturi referitoare la ilegalitatile comise in aceasta afacere, Guvernul Romaniei sa continue sa plateasca milioane de dolari din bani publici pentru acest contract.

Prim urmare, va solicit, domnule prim ministru, sa puneti in aplicare ceea ce ati declarat public si sa anulati in cel mai scurt timp contractul pentru refacerea Palatului de Justitie. Va solicit sa faceti public atit contractul, cit si modul in care au fost cheltuiti banii publici pina in acest moment. De asemenea, va solicit sa sesizati institutiile statului despre ilegalitatile comise de cei implicati in Afacerea Palatul de Justitie, in primul rind de semnatara contractului, Rodica Mihaela Stanoiu, fost ministru de Justitie.

Mugur Ciuvică