În octombrie 2004, primarul Traian Băsescu i-a dat un spaţiu comercial de circa 600 mp doctorului Yassin Mohamad, prietenul şi partenerul de afaceri al lui Omar Hayssam.

Grupul de Investigaţii Politice publică un document care demonstrează că Traian Băsescu şi doctorul Yassin colaborau încă din 2004, cu luni bune înainte de răpirea ziariştilor.

Doctorul Yassin Mohamad a fost trimisul oficial al preşedintelui Traian Băsescu în negocierile cu răpitorii ziariştilor români. Fără a avea vreo calitate oficială, doctorul Yassin a participat la interogarea ziariştilor după ce aceştia s-au întors în ţară şi la anchetarea lui Omar Hayssam. Prin doctorul Yassin îi trimitea Omar Hayssam mesaje din închisoare preşedintelui Traian Băsescu. Doctorul Yassin Mohamad este cel care a preluat o bună parte din averea lui Omar Hayssam după ce acesta a fost acuzat de terorism. În data de 6 iulie 2005, în conferinţa de presă în care a prezentat „filmul răpirii” ziariştilor, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Yassin Mohamad „este beneficiarul cinstit al transferului averii lui Omar Hayssam”.

GIP publică Raportul nr. 20953 din 1 octombrie 2004 adresat de Administraţia Fondului Imobiliar (AFI)  din cadrul Primăriei Capitalei, primarului general de la acea vreme, Traian Băsescu. Potrivit acestui document, doctorul Yassin Mohamad, a solicitat şi a primit din partea primarului general Traian Băsescu un spaţiu comercial în Bucureşti.

Basescu_Primarie_Yassin

Doctorul Yassin nu a solicitat un spaţiu comercial oarecare, ci a identificat precis spaţiul pe care îl doreşte, prezentînd în cererea sa chiar şi o evaluare a lucrărilor de investiţii pe care doreşte să le facă. Spaţiul respectiv se află pe unul din cele mai importante bulevarde din Bucureşti, Calea Griviţei, la nr. 198-200 şi are o suprafaţă de 580 mp. În prezent, în acest spaţiu funcţionează un showroom Jaguar şi Land Rover.

Calea_Grivitei_198-200

Doctorul Yassin a primit acest spaţiu pentru firma sa, International Medical Center Company SRL. Potrivit Registrului Comerţului, această firmă este proprietatea omului de afaceri Yassin Mohamad şi a soţiei sale Fatima Soufan. Yassin Mohamad este unicul administrator al International Medical Center Company SRL.

Yassin Mohamad a primit cu o rapiditate surprinzătoare spaţiul comercial de la Traian Băsescu. Doctorul Yassin a solicitat spaţiul comercial din Calea Griviţei direct la Cabinetul Primarului General Traian Băsescu în data de 20 august 2004.

În 30 august 2004, cererea lui Yassin a fost transmisă către AFI, iar în 1 octombrie 2004 directorul general al AFI, Luminiţa Mihuţu, supunea aprobării primarului Traian Băsescu acordarea spaţiului comercial lui Yassin Mohamad.

În 7 octombrie 2004, cu puţin timp înainte de a pleca de la Primărie, Traian Băsescu a aprobat cererea doctorului Yassin Mohamad, oferindu-i spaţiul din Calea Griviţei nr. 198-200. După şase luni, în martie 2005, doctorul Yassin avea să-i întoarcă serviciul lui Traian Băsescu în afacerea răpirii jurnaliştilor.

Din arest, Omar Hayssam i-a trimis o scrisoare lui Mohammad Munaf, aflat în custodia autorităţilor americane din Irak. Scrisoarea, care conţinea 72 de întrebări a fost transmisă prin intermediul procurorului Ciprian Nastasiu. Întrebarea 44 din această scrisoare este următoarea: „Nu tu te-ai înţeles cu Abu Helmi (doctorul Yassin) pentru a obţine case şi spaţii de la municipalitate pentru a le închiria şi apoi a le cumpăra?”

Mugur Ciuvică, preşedintele GIP

Documentele care stau la baza aceste investigaţii sînt următoarele:

1. Raportul AFI aprobat de primarul Traian Băsescu prin care doctorul Yassin a primit spaţiul comercial din Calea Griviţei

2. Fotografia spaţiului comercial primit de Yassin

3. Datele de la Registrul Comerţului referitoare la SC International Medical Center Company SRL