Preşedintele Ion Iliescu conduce cea mai numeroasă delegaţie din toată Europa la Summit-ul Mondial pentru Societatea Informaţională de la Geneva, care va avea loc în 9-11 decembrie. Numărul persoanelor care îl însoţesc pe preşedintele României în Elveţia este de 114, în vreme ce Bulgaria participă cu 29 de persoane, Cehia cu 22, Croaţia cu 19, Polonia cu 14, Ungaria cu 10 etc. Delegaţia României este aproape la fel de numeroasă ca a tuturor celorlalte state din Europa centrală şi de est la un loc, fără a socoti delegaţia Rusiei, care numără 79 de persoane.

Efectivul delegaţiei române depăşeşte zdrobitor numărul reprezentanţilor unor ţări precum Statele Unite (67), Germania (68), Marea Britanie (43), Italia (46), Japonia (54), China (20) sau India (14). Ţara gazdă, Elveţia, este reprezentată la Summit de un număr de delegaţi de aproape 3 ori mai mic decît cel al României.

26 dintre delegaţii români sînt angajaţi ai administraţiei prezidenţiale: consilieri de stat, consilieri experţi, specialişti etc. Aceasta face ca Preşedinţia României să fie mai bine reprezentată decît toţi specialiştii IT din Polonia şi Ungaria la un loc.

În plus, este absolut inexplicabilă prezenţa în delegaţia oficială a României a 10 reprezentanţi ai unei agenţii de turism, care nu au nici o legătură cu un Summit dedicat informaticii.

Solicit administraţiei prezidenţiale să facă public bugetul detaliat al deplasării delegaţiei române la Summit-ul Mondial pentru Societatea Informaţională. Solicit publicarea sumei care a fost alocată pentru transportul delegaţiei şi a sumei alocate pentru cazarea şi pentru diurna membrilor delegaţiei.

Mugur Ciuvică