Ministerul condus de Vasile Blaga dă contracte de 750.000 de dolari din bani publici unui sponsor al clubului Dinamo.

Vasile Turcu, acţionar, sponsor şi administrator al clubului Dinamo, a primit din partea Ministerului de Interne două contracte în valoare totală de peste 21 de miliarde de lei vechi pentru lucrări de reparaţii la clădirea Inspectoratului General al Poliţiei.

În toamna anului 2005, Ministerul Administraţiei şi Internelor a organizat două licitaţii pentru o serie de lucrări de reparaţii la sediul central al Inspectoratului General de Poliţie de pe şoseaua Ştefan cel Mare nr. 13. Ambele licitaţii au fost cîştigate  de SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA. Primul contract, în valoare de 3.632.890.000 lei vechi a fost semnat de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de firma ROMCONSTRUCT în 31 august 2005. După doar cîteva zile, în 9 septembrie 2005, a fost semnat al doilea contract, pentru acelaşi tip de lucrări, dar cu o valoare mult mai mare, 17.959.340.000 lei vechi. Valoarea totală a celor două contracte oferite de Ministerul de Interne firmei ROMCONSTRUCT este de 21.592.230.000 lei vechi, adică de peste 750.000 dolari.

SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA este firma lui Vasile Turcu, acţionar şi sponsor al clubului de fotbal Dinamo. Clubul Dinamo este clubul Ministerului de Interne. Practic, Vasile Turcu susţine financiar clubul Dinamo cu bani publici, bani pe care îi primeşte chiar de la Ministerul de Interne.

În iunie 2005, acţionarii lui Dinamo, între care şi Vasile Turcu, anunţau că vor aduce fiecare cîte un milion de dolari la club. La două luni de la acest anunţ, firma lui Vasile Turcu primea din partea Ministerului de Interne un contract de peste 750.000 de dolari, adică trei sferturi din suma cu care Turcu se angajase să susţină clubul Ministerului de Interne.

Contractele dintre ministerul condus de Vasile Blaga şi SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA ridică mari semne de întrebare. Mai întîi, pentru că este cel puţin ciudat că tocmai acţionarul şi sponsorul clubului Dinamo să fie cel care primeşte contracte cu bani publici din partea Ministerului de Interne.

În al doilea rînd, pentru că antecedentele lui Vasile Turcu în privinţa contractelor cu statul ar fi trebuit să stîrnească unele bănuieli reprezentanţilor ministerului. La sfîrşitul lunii iunie 2005, Mona Muscă, la acea vreme ministru al Culturii şi Cultelor, anunţa că va cere Curţii de Conturi şi Parchetului să ancheteze contractul primit de  SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA pentru realizarea de reparaţii la clădirea Operei Naţionale din Bucureşti.

Mona Muscă se referea la faptul că, în anul 2001, Opera Naţională, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor,  încheiase un contract în valoare de 509 milioane lei cu firma SC ROMCONSTRUCT HOLDING SA, pentru “reparaţii curente”. Ca şi în cazul contractului pentru repararea clădirii Inspectoratului General al Poliţiei, firma lui Vasile Turcu fusese aleasă pentru că oferise “preţul cel mai scăzut”. Numai că, pînă în 2003, în urma încheierii a 16 acte adiţionale la contractul iniţial, Ministerul Culturii a ajuns să platească firmei ROMCONSTRUCT uriaşa sumă de 146 miliarde lei, adică de 286 de ori mai mult.

De altfel, Vasile Turcu are o solidă experienţă în privinţa afacerilor cu bani publici. Firma sa a mai primit, de pildă, contracte pentru renovarea Muzeului Naţional de Istorie a României, a Muzeului Ţăranului Român şi a Operei din Cluj. Acelaşi Vasile Turcu a fost beneficiarul unor afaceri foarte controversate prin care a intrat în posesia a jumătate dintre fostele ICRAL-uri din Bucureşti.

Pînă la sfîrşitul lui 2004, Vasile Turcu a fost un apropiat al PSD. Omul de afaceri a fost membru în asa-numitul Club 75, care reunea sponsorii oficiali ai PSD. Vasile Turcu făcea parte din delegaţia oficială a preşedintelui Ion Iliescu în vizitele pe care acesta le făcea în străinatate. De altfel, Ion Iliescu l-a şi decorat în 7 februarie 2004 pe Vasile Turcu cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiter.

Schimbarea puterii politice din 2004 nu pare să fi afectat în nici un fel afacerile derulate de Vasile Turcu cu statul. De o jumătate de an nu s-a mai auzit nimic despre mult trîmbiţata anchetă privitoare la afacerea Opera Naţională. Mai mult, sponsorul clubului Dinamo primeşte contracte cu bani publici de la Ministerul de Interne care patronează clubului Dinamo.

În 1 februarie 2006, preşedintele Băsescu îi lăuda pe angajaţii Ministerului de Interne pentru că au transformat ministerul într-o “structură europeană” şi se angaja să-i apere de presa care vrea să “decredibilizeze instituţiile statului”. Structura “credibilă” şi “europeană” pe care o apără Traian Băsescu dă însă contracte de zeci de miliarde de lei din bani publici unei firme controversate ale cărei afaceri cu statul ar fi trebuit, mai degrabă, să facă obiectul anchetelor subalternilor ministrului Vasile Blaga.

Mugur Ciuvică, preşedintele GIP

 

Documentele pe care s-a bazat această investigaţie sînt:

1.Datele de la Registrul Comerţului referitoare la firma ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA

2. Achiziţiile publice făcute făcute de ROMCONSTRUCT pot fi găsite aici şi aici.