Mircea Badea și Mugur Ciuvică publică o serie de informații și documente care demonstrează că, în campania de învinovățire a medicilor din România pentru tragedia de la Colectiv, domnul Cătălin Tolontan manipulează opinia publică.

De luni de zile, Cătălin Tolontan susține că toate victimele incendiului de la Colectiv care nu au murit in club au fost omorâte de medicii români, în frunte cu Raed Arafat. Mult timp am considerat că această campanie se poate explica prin ignoranta autorului. Ne-am înșelat. Simpla ignoranță nu explică de ce autorul nu compară datele din cazul Colectiv cu informații despre alte cazuri de mari arși din lume, inclusiv cu schemele de tratament care se aplică la nivel International.

Publicăm noi două studii de specialitate referitoare la subiectul marilor arși pe care le considerăm indispensabile pentru înțelegerea unei situații foarte complexe. În definitiv, cu toții ne dorim un sistem medical mai performant.

Studiile aparțin unor medici, specialiști recunoscuți la nivel internațional. Studiile nu au fost publicate în vreun ziar de sport. Primul dintre ele, Infections in Burns, a fost publicat în Surgical Infections, revista oficială a Surgical Infections Society. Cel de-al doilea, Inhalation Injury as a Prognostic Factor for Mortality in Burn Patiens, a fost publicat în Annals of Burns and Fire Disasters, revista oficială a The Euro-Mediterranian Council for Burns and Fire Disasters.

Potrivit studiului Infection in Burns, apărut chiar în 2016:
– Infecțiile invazive sunt principala cauză a deceselor survenite în urma arsurilor, fiind responsabile pentru 51% din decese.
– Arsurile pe o suprafață mai mare de 20% din corp sunt considerate arsuri mari, care distrug funcția pielii de barieră împotriva infecțiilor.
– Infecțiile invazive ale rănilor rezultate în urma arsurilor mari reprezintă urgențe medicale, din cauza concentrațiilor mari de bacterii din răni și din mediul înconjurător. Ca urmare, sunt necesare măsuri urgente de resuscitare, precum și administrarea de agenți antimicrobieni și antifungici de spectru larg. (Una dintre principalele acuzații la adresa medicilor în cazul intervenției de la Colectiv, a fost tocmai aceea că s-au făcut resuscitări la fața locului, chiar pe caldarâm. Dacă aceste resuscitări nu s-ar fi făcut, răniții ar fi murit).
– Agenții etiologici responsabili de infecțiile la marii arși sunt reprezentați în ultimii ani de o serie de microorganisme rezistente care cauzează infecții invazive. (Această situație s-a regăsit la cei mai muți dintre răniții în incendiul de la Colectiv.) Agenții etiologici menționați în studiu (methicillin-resistant Staphylococcus aureus, vancomycin-resistant Enterococcus, Pseudomonas, Acinetobacter, non-albicans Candida spp., Aspergillus ) se regăsesc și la pacienții de la Colectiv, așadar existența unor astfel de infecții este universală.

Potrivit celui de-al doilea studiu, Inhalation Injury as a Pronostic Factor for Mortality in Burn Patiens:
– Leziunile inhalatorii cresc foarte mult rata mortalității, comparativ cu pacienții fără aceste leziuni, și care nu necesită intubație și ventilație mecanică.
– Rata mortalității la nivel mondial la pacienții cu leziuni inhalatorii este 41,5%. În unele cazuri, rata mortalității este mult mai ridicată. Un studiu făcut pe 710 pacienți arși din Spania a stabilit că rata mortalității pentru pacienții cu leziuni inhalatorii a fost de 66%. (În cazul Colectiv rata mortalității a fost de 40% la pacienții rămași în țară, cei cu cele mai grave leziuni pulmonare declarați din acest motiv netransferabili, întrucât transportul reprezenta un risc vital major).
– La un pacient ventilat și intubat mecanic pneumonia asociată ventilatorului (Ventilator Associated Pneumonia, VAP) reprezintă una dintre cele mai redutabile infecții spitalicești. Această infecție apare într-un interval mediu de 5 zile, perioadă care se scurtează în cazul pacienților cu leziunii pulmonare. (În cazul Colectiv, pacienții au necesitat săptămâni sau chiar luni de ventilație mecanică. Riscul pneumoniei asociată ventilatorului ar fi putut fi evitat dacă nu s-ar fi realizat ventilația mecanică a pacienților. Dar, în lipsa acestei ventilații mecanice, toți pacienții ar fi murit. Tocmai faptul că a fost utilizată ventilația mecanică, alături de alte tehnici invazive de susținere a funcțiilor vitale, le-a permis medicilor români să salveze 60% dintre răniții cu leziuni pulmonare din urma incendiului de la Colectiv. Procentul pacienților salvați in Romania per total este 74,6%).

În opinia noastră, cazul fetiței care a decedat, iar la analize nu s-a găsit nici urmă de E.Coli, prezentat în emisiunea Sinteza zilei din 10 aprilie 2016, arată mult mai clar marile probleme ale sistemului medical românesc. În România sunt prea puține spitale, în multe dintre ele condițiile sunt improprii desfășurării unui act medical de calitate. Personalul medical a plecat în proporție uriașă în străinătate.

Două lucruri foarte importante trebuie să se întâmple urgent:
– Toata lumea trebuie să plătească taxe.
– Personalul medical să fie mai numeros și mai bine plătit.

Documente:

Studiul Infections in Burns

Studiul Inhalation Injury as a Pronostic Factor for Mortality in Burn Patiens