Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a cîştigat toate cele 19 procese intentate de oamenii lui Nicolae Dumitru, zis Niro, şi de firmele acestuia în urma dezvăluirilor GIP referitoare la relaţia de afaceri dintre Niro şi Elena Udrea.

În 20 noiembrie 2006, GIP a publicat documente care demonstrau că Elena Udrea şi soţul ei Dorin Cocoş s-au asociat cu Nicolae Dumitru, finul şi protejatul fraţilor Cămătaru. Potrivit documentelor, în iunie 2006, Elena Udrea şi soţul ei au înfiinţat firma New Global Investments SRL în care deţineau fiecare cîte 25% din acţiuni. Partenerul soţilor Cocoş în New Global Investments SRL era o altă firmă, SC NIRO 95 Impex SA, care deţinea restul de 50% din acţiuni. Proprietarul firmei  SC NIRO 95 Impex SA este Nicolae Dumitru, zis Niro, fostul asociat al lui Nicu Gheară şi protejatul fraţilor Cămătaru.

În 20 noiembrie 2006, ziua în care am publicat comunicatul, fosta consilieră a preşedintelui Traian Băsescu a declarat public că ne va da în judecată. Elena Udrea a minţit. În realitate, nu am fost daţi în judecată nici de ea, nici de Nicolae Dumitru. Cei doi s-au ascuns în spatele angajaţilor lui Niro şi a firmelor acestuia, care ne-au intentat 19 procese solcitîndu-ne daune totale de peste 1 milion de dolari.

18 procese ne-au fost intentate de angajaţi ai lui Nicolae Dumitru, un proces ne-a fost intentat de 3 firme din Grupul NIRO, SC NIRO 95 Impex SA, SC Dragonul Roşu SA şi SC Residential Park SA.

Printre angajaţii lui Niro care ne-au dat în judecată se numără foşti şefi din Securitate, Miliţie şi servicii secrete: Octavian Cornăţeanu, directorul administrativ al SC Niro Impex 95 SA – fost şef al Sectorului Crimă Organizată din Serviciul Secret al ministerului de Interne, UM 0962; Ion Badea, purtătorul de cuvînt al Grupului NIRO – fost miliţian şi fost purtător de cuvînt al PNA; Ilie Suba, directorul general al SC Dragonul Roşu SA – fost ofiţer al Securităţii municipiului Bucureşti; Mihai Neacşu, director de investiţii în cadrul SC Niro 95 Impex SA – fost lucrător în Securitate.

Elena Udrea şi Niro au fost sprijiniţi în procese, fără succes, de Romanian International Bank (RIB), de Federaţia Generală a Oamenilor de Afaceri Chinezi din România, de Edgehill Limited Company din Cipru, de SC Zion Development SRL, de SC Tech Construct SRL şi de SC Lily Chic SRL.

Instanţele Judecătoriei Sectorului 1 şi instanţa Tribunalului Municipiului Bucureşti au respins toate cele 19 acţiuni pe care ni le-au intentat angajaţii şi firmele Grupului Niro. Instanţele au considerat informaţiile prezentate de GIP referitoare la asocierea dintre Elena Udrea şi Dumitru Nicolae, zis Niro, ca fiind corecte şi documentate. De asemenea, instanţele au considerat că informaţiile prezentate de noi „chiar dacă şocante şi deranjante, se înscriu în rîndul unei teme de interes general – implicarea politicienilor români în grupuri de interese economico-financiare” .

O parte dintre angajaţii lui Niro care ne-au dat în judecată au fost amendaţi de instanţe „pentru introducerea cu rea credinţă a unei cereri vădit netemeinice”.

De asemenea, în toate procesele în care avocatul nostru, Mihai Lungu şi colaboratoarea acestuia, Oana Vrabie, au solicitat cheltuieli de judecată, instanţele au obligat reclamanţii la plata acestora.

Elena Udrea şi Dumitru Nicolae, zis Niro, au încercat să-şi ascundă relaţia de afaceri în spatele unor procese ridicole intentate de oamenii acestuia din urmă. Foştii securişti şi miliţieni care conduc în prezent firmele din grupul Niro au susţinut în instanţe că au suferit “grave prejudicii de imagine” în urma dezvăluirii legăturii dintre patronul lor şi reprezentanta grupului de interese de la Palatul Cotroceni. Firesc ar fi ca, acum, după ce toţi au pierdut procesele pe care ni le-au intentat, Dumitru Nicolae să le acorde angajaţilor săi un spor de ruşine, aceştia fiind afectaţi de faptul că lucrează pentru un om care a fost asociatul lui Nicu Gheară şi protejatul fraţilor Cămătaru şi a ajuns partenerul de afaceri al Elenei Udrea şi al lui Dorin Cocoş.

Mugur Ciuvică, preşedintele GIP

Cîteva dintre sentinţele date în procesele intentate de angajaţii lui Niro:

1. Sentinţa referitoare la Badea Ion

2. Sentinţa referitoare la Volschi Clitemnestra

3. Sentinţa referitoare la Bădescu Jenica

4. Sentinţa referitoare la Sosa Andrei

Comunicatul referitor la asocierea dintre Elena Udrea şi Niro, în urma căruia au fost intentate procesele, se găseşte aici.