Grupul de Investigaţii Politice (GIP) publică documente care demonstrează că Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, minte cînd afirmă că nu este un apropiat al lui Bogdan Buzăianu, patronul Energy Holding. În realitate, Mircea Băsescu şi Bogdan Buzăianu sînt prieteni de pahar.

GIP publică două fotografii care arată că Mircea Băsescu şi Bogdan Buzăianu se cunosc foarte bine, aflîndu-se într-o relaţie apropiată.

Într-un interviu publicat în 9 martie 2007, Mircea Băsescu încerca să răspundă dezvăluirilor din presă referitoare la relaţia sa cu „băieţii deştepţi din energie”, declarînd: „l-am văzut o singură dată pe Bogdan Buzăianu, după semnarea contractului cu Energy Holding. Am avut o discuţie tehnică, fiindcă a fost nevoie de o adaptare a instalaţiei electrice. Nu sîntem nici măcar cunoştinţe, de prietenie nu poate fi vorba”.

Fotografiile pe care le publicăm astăzi demonstrează că Mircea Băsescu minte. Este imposibil ca două persoane care nu „sînt nici măcar cunoştinţe” să se afle în ipostaze precum cele din fotografiile pe care le publicăm. Este evident că fotografiile nu au fost făcute la „discuţia tehnică” la care se referă Mircea Băsescu. Dacă fratele preşedintelui ar spune adevărul, ar însemna că Bogdan Buzăianu îi şoptea la ureche, printre pahare şi sticle de băutură detalii tehnice referitoare la „adaptarea instalaţiei electrice”.

GIP publică, de asemenea, Contractul de furnizare a energiei electrice nr. 16 din 23.08.2005, încheiat între SC Energy Holding SRL şi SC Plusfood Constanţa SRL, semnat de Mircea Băsescu. Prevederile acestui contract demonstrează, încă o dată, relaţia extrem de strînsă dintre fratele preşedintelui Băsescu şi „băieţii deştepţi din energie”. Articolul 10 al Contractului se referă la „Drepturile cumpărătorului”. Potrivit literei e) a acestui articol, cumpărătorul, adică firma condusă de Mircea Băsescu, primeşte din partea Energy Holding dreptul „să racordeze la instalaţii proprii, în condiţiile legale, cu avizul furnizorului, cumpărători de energie electrică (subconsumatori)”. La rîndul lui, cumpărătorul este obligat, potrivit articolului 9, litera k, „să suporte orice consecinţe asupra subconsumatorilor, ce decurg din restricţionarea sau întreruperea furnizării energiei electrice către subconsumatori ca urmare a nerespectării prevederilor prezentului contract”.

Aşadar, prin contractul încheiat cu Energy Holding, firma lui Mircea Băsescu devine intermediar de energie electrică. Contractul este foarte avantajos pentru  Plusfood Constanţa SRL din două motive.

Mai întîi, pentru că preţul de 84 – 87 de dolari/MW pe care Plusfood îl plăteşte pentru energie este foarte mic, mult mai mic chiar decît cel cu care firma lui Mircea Băsescu cumpăra energie direct de la Electrica. În zona Constanţa, doar consumatori foarte mari, cum este, de pildă, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A., obţin energie la preţuri ceva mai mici. Aceşti consumatori cumpără însă cantităţi de sute de ori mai mari decît cele achiziţionate de  Plusfood Constanţa SRL.

În al doilea rînd, pentru că firma fratelui preşedintelui Băsescu, un SRL cu capital social de doar 90 de dolari, care nu are între obiectele de activitate intermedierea energiei electrice, primeşte dreptul de a revinde energia achiziţionată.

Practic, în loc ca Energy Holding să vîndă direct energia consumatorilor din zona liberă Constanţa Sud, i-o oferă lui Mircea Băsescu, dîndu-i şi posibilitatea de a o revinde mai departe.

Întrebat despre afacerile lui Mircea Băsescu cu Energy Holding, Traian Băsescu a cerut public să i se precizeze dacă energia cumpărată de fratele său „are preţ de Hidro sau preţ normal”. Răspunsul la dilema preşedintelui este simplu: fratele său este un prieten al băieţilor deştepţi, care a primit de la băieţii deştepţi şi energie la un preţ mic, şi dreptul de a revinde această energie.

Mugur Ciuvică, preşedintele GIP

Documentele care au stat la baza acestui material:

1. Două fotografii care arată că Mircea Băsescu şi Bogdan Buzăianu se cunosc foarte bine aici şi aici.

2. Contractul de furnizare a energiei electrice nr. 16 din 23.08.2005 încheiat între SC Energy Holding SRL şi SC Plusfood Constanţa SRL.

3. Datele de la Registrul Comerţului referitoare la SC Plusfood Constanţa SRL