Update: Numit pe 18 martie, fostul procuror Eva a apucat să fie director la neuropsihiatrie doar 2 zile. Azi, 20 martie, după ce informația a devenit publică, a fost demis.

Potrivit presei locale, fostul procuror Eva, despre care chiar DNA a stabilit că are „o atitudine psihică oscilantă”, a fost numit de ministrul Sănătății director al Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca. În 2017, Înalta Curte l-a condamnat pe fostul procuror Emilian Eva la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mita și operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția.

În motivarea Deciziei, judecătorii au reținut faptul că procurorul DNA a identificat instabilitatea psihică a lui Eva drept o posibilă explicație a faptelor acestuia.  Potrivit Înaltei Curți, „Procurorul a arătat că aceasta (atitudinea lui Eva, n.n.) poate fi explicată, pe de o parte, prin atitudinea psihică oscilantă a inculpatului (obiectivată şi constată ca atare de organul de urmărire penală în cursul instrumentării prezentei cauze şi care nu poate fi caracterizată drept bipolară în lipsa unor acte medicale şi medico-legale adecvate).”

Și DNA și Eva au făcut apel împotriva sentinței de 2 ani cu suspendare dată de Înalta Curte, iar procesul e în prezent suspendat. Până la sentința definitive, Guvernul Orban a decis însă să profite de „atitudinea psihică oscilantă” a fostului procuror și să-l numească director al unui mare spital de neuropsihiatrie. Omul potrivit la locul potrivit.

Mugur Ciuvică

Documente:

Referirile la instabilitatea psihică a fostului procuror sunt în primul paragraf de la pagina 4.