Elena Udrea a intrat în grupul de interese al fraţilor Cămătaru. În iunie 2006, ea  s-a asociat cu Nicolae Dumitru, zis Niro, finul şi protejatul clanului Cămătaru.

După ce şi-au construit averea pe afacerile realizate împreună cu Alexandru Bittner şi Adrian Petrache, Elena Udrea şi Dorin Cocoş s-au reorientat spre un alt grup de interese. În iunie 2006, soţii Cocoş au înfiinţat firma NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL, în care deţin cîte 25% din acţiuni fiecare. Partenerul Elenei Udrea şi al lui Dorin Cocoş în NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL este o altă firmă, NIRO 95 IMPEX SA, care deţine restul de 50% din acţiuni.

SC NIRO 95 IMPEX SA reprezintă firma-mamă, în jurul căreia s-a dezvoltat Grupul de firme NIRO, ce reuneşte în prezent peste 20 de societăţi distincte. Proprietarul Grupului de firme NIRO este Nicolae Dumitru.

Prosper om de afaceri, Nicolae Dumitru este un apropiat al clanului Cămătarilor. În 22 septembrie 2004, Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru şi Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, arestaţi pentru proxenetism, lipsire de libertate, cămătărie, recuperări de bani, cereri de taxe de protecţie, trafic de persoane, şantaj, tîlhărie şi înşelăciune au fost audiaţi, la cererea lor, de Comisia de abuzuri a Senatului României. Pe parcursul audierilor, Nuţu Cămătaru a povestit motivul disputei dintre el şi Nicu Gheară: Nicu Gheară s-a supărat şi că m-am băgat pentru Nicu, patronu’ de la Niro, care l-a botezat familia noastră. Cu acelaşi prilej, Nuţu Cămătaru a mai spus că a avut un diferend cu Nicu Gheară, “cînd i-a dat în cap lui Nicolae Dumitru, zis Niro, să semneze nişte acte.”

Nicolae Dumitru este cel care a înfiinţat, împreună cu Nicu Gheară, complexul Europa din Bucureşti în care mii de comercianţi chinezi îşi vînd marfa la tarabe şi în barăci. Încă de la înfiinţare angroul chinezesc de la marginea Bucureştiului a funcţionat ilegal, autorităţile statului constatînd de-a lungul anilor mii de infracţiuni grave.  Controalele Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Capitalei, ale Gărzii Financiare, ale Direcţiei Sanitar-Veterinare, ale Oficiului pentru Protecţia Consumatorului şi ale altor instituţii abilitate au demonstrat că în acest angro se face evaziune fiscală, se comercializează mărfuri fără documente de provenienţă, se vînd produse piratate, se fac tranzacţii fictive, nu se plătesc TVA, accize sau impozite pe profit ş.a.m.d.

La sfîrşitul anilor 90, Dumitru şi Gheară s-au certat, conflictul luînd, în martie 1999, forma unor bătăi în stradă în care, după cum povesteşte Nuţu, Cămătarii au intervenit de partea finului familiei lor, Nicolae Dumitru. În cele din urmă, cei doi afacerişti au decis să-şi împartă angroul, astfel încît, în prezent, zona este împărţită în două: Complexul Europa – al lui Nicu Gheară şi Complexul Niro – al lui Nicolae Dumitru.

Acelaşi Nicolae Dumitru este cel căruia Corneliu Iacobov i-a vîndut contra sumei de 2,3 milioane euro, Hotelul Bulevard din Bucureşti. Afacerea a avut loc în decembrie 2004, imediat după ce PSD a pierdut alegerile şi l-a scutit pe Iacubov de sechestrul pe care Parchetul a încercat să îl pună pe hotel în ianuarie 2005.

Angroul chinezesc i-a adus cîştiguri substanţiale lui Nicolae Dumitru, care, împreună cu mai mulţi asociaţi chinezi, a construit în aceeaşi zonă un centru comercial cu mai multe magazine (“Dragonul Roşu”) şi s-a lansat în mari afaceri imobiliare. În prezent, societăţi din grupul NIRO construiesc un cartier chinezesc în vecinătatea complexului comercial şi un cartier de locuinţe de lux în zona Ştefan cel Mare din Bucureşti. Grupul NIRO a anunţat oficial că va investi 200 milioane euro, pentru construirea cartierului chinezesc – “Chinatown Romania” şi 50 milioane euro pentru construirea complexului rezidenţial de lux – “Central Residential Park”.

Aceste investiţii cer însă parteneri pe măsură. Aşa se face că Nicolae Dumitru a înfiinţat, în iunie 2006, o nouă firmă, NEW GLOBAL INVESTMENTS care are ca obiect principal de activitate tocmai “dezvoltarea (promovarea) imobiliară”. Partenerii lui Niro în această firmă sînt Elena Udrea şi Dorin Cocoş. Sediul social al NEW GLOBAL INVESTMENTS este în sediul Grupului NIRO, pe Şoseaua Afumaţi la numărul 13.

Fosta consilieră a preşedintelui României, vîrful de lance al luptei lui Traian Băsescu împotriva “grupurilor de interese nelegitime”, persoana pe care Emil Boc ne-o descria recent ca fiind “inteligentă”, “extrem de loială” şi “onestă”, s-a asociat cu Nicolae Dumitru. De ce are nevoie Niro de o asociere cu Elena Udrea pentru dezvoltarea proiectelor sale imobiliare este greu de spus deocamdată. Cert este că, în urma acestei asocieri, Elena Udrea şi Dorin Cocoş au intrat în grupul de interese al fraţilor Cămătaru. Asociatul lor, Nicolae Dumitru, zis Niro, fostul partener al lui Nicu Gheară, este cel pentru care Nuţu Cămătaru “s-a băgat” şi cel “care l-a botezat” familia Cămătarilor.

Mugur Ciuvică, preşedintele GIP

Documentele care au stat la baza acestei investigaţii:

1. Datele de la Registrul Comerţului referitoare la  NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL

2. Datele de la Registrul Comerţului referitoare la NIRO 95 IMPEX SA

3. Declaraţiile fraţilor Cămătaru în faţa  Comisiei de abuzuri a Senatului României.