În timpul mandatului lui Kovesi, procurorii DNA au cerut abuziv de la Guvern transcrierile a zeci de ședințe de Guvern. În martie 2017, Curtea Constituțională a stabilit că acest tip de acțiuni ale DNA reprezintă încălcări ale separației puterilor în stat.

GIP publică un document care arată că, în perioada 16 mai 2013 – 29 mai 2017, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a transmis DNA, la cererea procurorilor, stenogramele a 32 de ședințe de guvern.

În urma dezvăluirilor lui Marius Oprea, am solicit SGG să ne informeze câte stenograme ale ședințelor de guvern au fost puse la dispoziția DNA de când instituția este condusă de Kovesi. Răspunsul Guvernului arată că în România procurorii DNA controlează elaborarea și adoptarea actelor normative, opiniile și acțiunile miniștrilor.

Potrivit Curții Constituționale, toate aceste acțiuni ale DNA reprezintă încălcări ale Constituției. Prin Decizia nr. 68 din 27 februarie 2017, Curtea Constituțională a stabilit că „procurorii nu au competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ”. Potrivit CCR, „niciun ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acțiunile exercitate în vederea elaborării sau adoptării unui act normativ”. 

Tehnicile de supraveghere și intimidare pe care DNA le folosește împotriva Guvernului arată că instituția condusă de Kovesi încalcă separarea puterilor în stat, funcționând ca o poliție politică.