Membrilor Consiliului Național al Audiovizualului

Stimate doamne, stimați domni,

În conformitate cu art. 3, alin. 1, art. 6, alin. 1 și alin. 3, art. 8, alin. 1, literele a și b, art. 10 alin. 3, lit. b din Legea audiovizualului, vă solicităm să apărați libertatea presei audiovizuale din România supusă în aceste zile unor presiuni uriașe. Ne referim în special la apelurile unor ONG-uri prin care se cere suprimarea unor posturi TV și la amenințările la adresa jurnaliștilor unor televiziuni exprimate în manifestațiile de stradă din ultimele zile.

Potrivit art. 3, lit.1 din Legea audiovizualului sunteți obligați să asigurați „pluralismul politic și social”. Asistăm în ultimele zile la un discurs public prin care se cere închiderea unor televiziuni (Antena 3, România TV și B1 TV) pentru simplul fapt că nu ar fi de acord cu opiniile manifestanților. În același timp, sunt demonizate categorii sociale întregi (vârstnici, persoane cu venituri mici șamd) pe motiv că ar urmări aceste televiziuni.

Potrivit art. 6, lit.1 din Legea audiovizualului „cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă”. De circa 10 zile se cere insistent interzicerea difuzării opiniilor contrare celor exprimate de unii manifestanți. Potrivit art. 6, lit. 3, „sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul (…) serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine”. În data de 22 ianuarie 2017, un ONG din România, Frontline Club Bucharest,  a făcut un apel către directorii agențiilor de publicitate, media și PR pentru întreruperea contractelor de publicitate la Antena 3, România TV și B1 TV. Acest ONG este finanțat în exclusivitate de miliardarul american George Soroș prin Open Society Foundations. (https://www.facebook.com/FrontlineClubBucharest/)

Potrivit art. 8, alin 1, lit. a din Legea audiovizualului autorităţile publice sunt obligate să asigure „protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor”. Jurnaliștii celor trei televiziuni au fost agresați verbal și amenințați pentru simplul motiv că nu ar fi prezentat elogios și nu ar fi susținut punctele de vedere exprimate în stradă în cadrul unor mitinguri neautorizate. În apeluri publice s-a cerut agențiilor de publicitate să întrerupă contractele cu televiziunile la care lucrează acești jurnaliști, brandurilor să nu mai plătească publicitate la aceste televiziuni (https://www.facebook.com/events/203757353426772/), populației să nu mai cumpere produse promovate la aceste televiziuni (https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/nu-mai-cumparam-produse-promovate-pe-a3-si-rtv?source=facebook-share-button&time=1485253869). Din nou, scopul declarat al acestor apeluri este suprimarea vocilor care susțin opinii diferite.

Potrivit art. 10, alin. 3 din Legea audiovizualului, CNA este „garantul interesului public în domeniul comunicării audiovizuale”. În această calitate, „Consiliul are obligaţia să asigure pluralismul surselor de informare a publicului”. În aceste zile se încearcă explicit eliminarea surselor de informare care nu susțin punctele de vedere exprimate de unii manifestanți.

Libertatea de expresie este în pericol în România. Lucruri de neconceput într-o democrație consolidată devin loc comun în societatea românească. CNA este obligat de lege să sancționeze mesajele fasciste ale unor manifestanți și ale unor ONG-uri care, pretinzând că sunt deținătorii adevărului absolut, cer suprimarea posturilor de televiziune care își permit să prezinte și alte puncte de vedere.