După alegerile din 2004, clientela politică a lui Adrian Năstase a fost înlocuită de clientela politică a lui Traian Băsescu. Afacerile cu Ministerul Transporturilor ale lui Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, patronii restaurantului Golden Blitz, au crescut în anul 2005 de 250 de ori.

Euro Construct Trading 98 SRL este una dintre firmele lui Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, patronii restaurantului Golden Blitz şi prietenii preşedintelui Traian Băsescu. În 2005, în primul an de guvernare al Alianţei DA, Euro Construct Trading 98 SRL a primit de la Ministerul Transporturilor 9 contracte în valoare totală de peste 510 miliarde lei vechi (14 milioane euro). Această sumă este de 250 de ori mai mare decît cea pe care aceeaşi firmă a primit-o de la Ministerul Transporturilor în 2004, ultimul an al guvernării PSD, cînd Euro Construct Trading 98 SRL a încheiat cu Ministerul Transporturilor un singur contract în valoare de 2 miliarde lei vechi (54.000 euro).

În perioada în care Traian Băsescu a fost primarul Capitalei, Euro Construct Trading 98 a fost una dintre marile beneficiare ale contractelor cu bani publici pentru repararea străzilor din Bucureşti. Alături de alţi clienţi politici ai actualului preşedinte (Eurovia Construct SRL a mamei senatoarei PD Cornelia Cazacu, Proconsul SRL a deputatei PD Anca Constantinescu ş.a.m.d.), Euro Construct Trading 98 SRL a primit contracte de zeci de milioane de euro din banii bucureştenilor.

Cîştigarea alegerilor din 2004 de către Traian Băsescu a însemnat pentru firma lui Dan Besciu şi Sorin Vulpescu extinderea afacerilor cu bani publici de la nivelul Bucureştiului la nivelul întregii ţări. Continuînd să deruleze afaceri de milioane de euro cu Primăria Capitalei, Euro Construct Trading 98 SRL a devenit, începînd din 2005, şi unul dintre principalii beneficiari ai contractelor oferite de Ministerul Transporturilor.

În baza legii 544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public Grupul de Investigaţii Politice a solicitat Ministerului Transporturilor, construcţiilor şi turismului situaţia contractelor încheiate cu SC Euro Construct Trading 98 în ultimii ani. Informaţiile oferite de minister demonstrează faptul că, în materie de contracte cu bani publici, clientela politică a lui Adrian Năstase a fost înlocuită de clientela politică a lui Traian Băsescu.

Potrivit Ministerului Transporturilor, în 2005 Euro Construct Trading 98 a beneficiat de 9 contracte cu bani publici în valoare totală de 510.316.525.600 lei vechi (14.083.913 euro, la cursul de anul trecut). În 2004, Euro Construct Trading 98 a primit un singur contract în valoare de 2.200.000.000 lei vechi (54.278 euro, la cursul de la acea dată). Tot de cîte un singur contract cu Ministerul Transporturilor şi tot cu o valoare de circa 55.000 euro beneficiase Euro Construct Trading 98 şi în 2002 şi 2003.

Schimbarea puterii politice a însemnat astfel pentru firma de construcţii a lui Dan Besciu şi Sorin Vulpescu o creştere uriaşă a contractelor cu Ministerul Transporturilor. În 2005, Euro Construct Trading a primit de la instituţiile aflate în subordinea acestui minister de 250 de ori mai mulţi bani decît primise în 2004, în 2003 sau în 2002.

Dintre cele 9 contracte primite de Euro Construct Trading 98 în 2005 de la Ministerul Transporturilor, 6 sînt încheiate prin licitaţie, restul fiind rezultatul “negocierii cu o singură sursă”.

Contractele Euro Construct Trading 98 cu Ministerul Transporturilor reprezintă un model al funcţionării clientelei politice. Afacerile cu statul ale firmei lui Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, cu a căror prietenie preşedintele Traian Băsescu şi familia sa se mîndresc, au urmat întocmai evoluţia politică a actualului preşedinte. Cîtă vreme Traian Băsescu a condus Primăria Capitalei, Euro Construct Trading 98 a primit contracte din banii bucureştenilor. Acum, cînd Traian Băsescu conduce ţara, patronii de la Golden Blitz primesc contracte de multe milioane de euro de la bugetul de stat.

De la un an la altul, după alegerile din 2004, valoarea contractelor încheiate de Euro Construct Trading 98 cu Ministerul Transporturilor a crescut de 250 de ori. Prietenii lui Traian Băsescu au luat astfel locul prietenilor lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

Mugur Ciuvică, preşedintele GIP

GIP publică:

1. Răspunsul Ministerului Transporturilor referitor la contractele încheiate cu Euro Construct Trading 98

2. Datele de la Registrul Comerţului referitoare la Euro Construct Trading 98.