In anul 2000, dupa alegerile locale, Ioan Rus, pe atunci presedinte al Consiliului Judetean, a declarat ca in Cluj trebuie construit un parc industrial gigantic cu un statut asemanator zonelor libere, investitorii urmind sa beneficieze de o serie de facilitati administrative si financiare.

In decembrie 2001, Consiliul Judetean Cluj al carui presedinte devenise Serban Gratian, un alt membru marcant al PSD, infiinteaza firma TETAROM SA care urmeaza sa administreze parcul industrial. Presedinte al Consiliului de Administratie la Tetarom SA este numit Viorel Gavrea, consilier judetean PSD, iar societatea are ca membri fondatori cinci consilii locale si Consiliul Judetean Cluj.

In 15 februarie 2002, Consiliul National pentru Dezvoltare Regionala, din care face parte si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Serban Gratian, aproba proiectul din programul PHARE 2000 DEZVOLTAREA ZONEI ECONOMICE DE VEST CLUJ – PARC INDUSTRIAL PENTRU TEHNOLOGIE AVANSATA PHARE RO  in valoare de 6.464.945 euro.

In iulie-august 2002 se desfasoara licitatia internationala pentru selectarea firmei care va construi parcul industrial.

In 30 septembrie 2002 este anuntata cistigatoarea licitatiei: ALPINE BAU MAYREDER GMBH, o importanta firma de constructii din Austria.

In februarie 2003, Ioan Rus participa, in calitate de ministru de Interne, la inaugurarea lucrarilor de constructie a parcului industrial. Surpriza, lucrarile de constructie nu sint efectuate de Alpine Bau Mayreder, ci de Societatea Comerciala de Constructii NAPOCA SA care intre timp a primit lucrarea in subantrepriza de la cistigatoarea licitatiei.

La SCC Napoca SA este actionar Ioan Rus, prin intermediul firmei IT Transilvania Invest. Ioan Rus a fost membru in consiliul de administratie al SCC Napoca SA pina in 2001. In prezent, presedintele Consiliului de Administratie si Directorul General al firmei SCC NAPOCA SA este Stefan Dimitriu, presedintele organizatiei PSD Cluj-Napoca.

Astfel, folosindu-se de o firma straina, SCC Napoca SA a pus mina pe contractul de milioane de euro. Firma lui Ioan Rus si Stefan Dimitriu nu a participat la nici o licitatie publica si nu a aparut oficial drept constructorul parcului industrial. Cu toate acestea, SCC Napoca SA este adevarata beneficiara a milioanelor de euro din fonduri Phare destinate construirii parcului industrial din Cluj.

Comportamentul lui Ioan Rus este sfidator. El anunta in 2000 ca in Cluj trebuie construit un parc industrial, el inaugureaza parcul in calitate de ministru si tot el il construieste, beneficiind astfel de fondurile PHARE.

In Declaratia de Interese, pe care fiecare demnitar este obligat sa o completeze, exista o rubrica la care trebuie detaliate “calitatea de actionar sau asociat la societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare si financiare”. La toate aceste cerinte, Ioan Rus a raspuns monosilabic: “DA” .

Ministrul de Interne al Romaniei isi ascunde, practic, calitatea de actionar la o firma care deruleaza afaceri cu bani publici si cu fonduri PHARE, firma SCC Napoca SA, firma care mai are o serie intreaga de contracte importante cu statul, prin intermediul ANL, Petrom sau al Tribunalului din Cluj.

Intreaga nomenclatura PSD Cluj este implicata in afacerea parcului industrial. Ioan Rus, Stefan Dimitriu, Serban Gratian si Viorel Gavrea au creat o retea prin care mai multe milioane de euro acordate Romaniei prin programe PHARE au ajuns in buzunarele PSD.  In aceasta situatie, singura sansa a celor implicati in retea de a intra in legalitate este inscrierea filialei Cluj a partidului de guvernamint la Registrul Comertului. In acest fel, Societatea Comerciala PSD Cluj SRL, cu oameni de afaceri atit de versati si cu un capital social urias, va putea sa isi desfasoare activitatea la lumina zilei, iesind de sub acoperire.

Mugur Ciuvică