Vasile Turcu este membru în aşa-numitul Club 75 al sponsorilor PSD, alături de oameni ca Aurel Tarău, Gheorghe Bosînceanu, Aristide Roibu, Corneliu Iacubov, Sergiu Sechelariu, Dinel Staicu, Şerban Mihăilescu, Octav Cozmîncă sau Ristea Priboi. Vasile Turcu este unul dintre afaceriştii cei mai apropiaţi de Ion Iliescu. Vasile Turcu face parte din delegaţia oficială a lui Ion Iliescu în vizitele pe care acesta le face în străinătate. De altfel, recompensîndu-l pentru statutul de sponsor fruntaş al PSD, Ion Iliescu l-a decorat în 7 februarie 2004 pe Vasile Turcu cu Ordinul Meritul cultural în grad de ofiţer.

Dar Vasile Turcu a fost recompensat de PSD în primul rînd material pentru ajutorul dat în campania electorală din 2000.

Vasile Turcu este patronul firmei Romconstruct, una dintre beneficiarele contractelor de achiziţii publice făcute cu instituţii ale statului din 2001 încoace. Doar pentru lucrările de renovare a Muzeului Naţional de Istorie a României, firma lui Vasile Turcu a încasat în 2002 peste 91 de miliarde de lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Tot Vasile Turcu este beneficiarul unor privatizări realizate după 2001. Între altele, Vasile Turcu a cumpărat jumătate dintre fostele ICRAL-uri din Bucureşti: ROM VIAL SA, (fostul ICRAL sector 1), ORIZONT (fostul ICRAL sector 6) şi TITAN AL (fostul ICRAL sector 3).

Fostele ICRAL-uri sînt întreprinderi care se ocupă de administrarea unor clădiri aflate în proprietatea municipiului Bucureşti. Astfel, noul proprietar al firmelor ORIZONT, ROM VIAL şi TITAN AL primeşte un comision din chiria plătită de cei care locuiesc în aceste clădiri. În plus, primeşte şi foarte mulţi bani din bugetul Primăriei, prin intermediul Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI) pentru realizarea unor lucrări de modernizare şi reparaţii ale clădirilor pe care le are în administrare. Aceste venituri sigure de la chiriaşi şi din bugetul primăriei au trezit interesul sponsorului PSD. Dar nu numai atît, ci şi faptul că, în urma acestor privatizări, Vasile Turcu a devenit proprietar peste o serie de clădiri şi terenuri aflate în patrimoniul acestor firme.

Mă voi referi în continuare la modul în care s-a privatizat doar unul dintre cele trei ICRAL-uri din Bucureşti, şi anume cel din sectorul 3, TITAN AL.

Afacerea a fost pregătită din timp de conducerea APAPS. În 2002, prin Ordinul nr. 88 din 27 septembrie, ministrul Ovidiu Muşetescu a pus sub administrare specială ICRAL-ul TITAN AL. Administrarea specială presupune că firma este într-o criză profundă, dar la acea dată TITAN AL funcţiona bine, înregistra profit, astfel că această punere sub administrare specială nu a fost decît o manevră a conducerii APAPS pentru a scădea substanţial valoarea de piaţă a firmei pe care o avea în proprietate.

Ovidiu Muşetescu l-a numit administrator special la TITAN AL pe şeful său de cabinet, Marian Comănescu, iar de privatizare s-a ocupat Cristiana Radu, directorul Sucursalei Bucureşti-Ilfov a APAPS, o altă persoană de mare încredere a ministrului privatizării. Ulterior, APAPS a publicat anunţul de oferte pentru privatizarea TITAN AL în care a stabilit o serie de condiţii restrictive, menite să îndepărteze posibilii concurenţi ai firmei Romconstruct.

Odată terenul pregătit de Ovidiu Muşetescu şi oamenii săi, Romconstruct, firma lui Vasile Turcu, a obţinut, în urma licitaţiei desfăşurate în noiembrie 2003, 86% din acţiunile TITAN AL.

Suma primită de APAPS pentru TITAN AL, este ridicolă. Vasile Turcu a obţinut cele 86% din acţiuni pentru echivalentul a 70.000 de euro.

Ca şi în cazul SNTR, suma primită de statul român în urma vînzării societăţii TITAN AL nu reprezintă nici 5% din valoarea patrimoniului acestei firme. Plătind 70.000 de euro, Vasile Turcu, omul PSD-ului, a primit de la ministrul PSD, un bloc cu 5 nivele în centrul Bucureştiului, pe strada Hristo Botev nr. 15A, o clădire pe strada Lăcrămioarei nr. 56, un depozit pe strada Industriilor nr. 50 şi un depozit pe strada Vîlsăneşti.

Numai blocul de pe Hristo Botev, care este şi sediul firmei TITAN AL, valorează peste 1 milion de euro, adică de 14 ori mai mult decît suma plătită de Vasile Turcu pentru achiziţionarea întregii societăţi.

Afacerea ICRAL-urilor din Bucureşti nu este doar o afacere PSD, ci şi o afacere a Primăriei Capitalei.   AFI, întreprindere aflată în subordinea Primăriei, plăteşte ICRAL-urilor din banii Primăriei contravaloarea lucrărilor pe care acestea le realizează la clădirile pe care le au în administrare. Traian Băsescu a numit-o în funcţia de director al AFI pe doamna Luminiţa Mihuţu. Pe doamna Mihuţu o regăsim şi printre administratorii unuia dintre cele trei ICRAL-uri intrate în proprietatea lui Vasile Turcu. Este vorba de ROM VIAL (fostul ICRAL sector 1). Aşadar, Primăria Bucureştiului dă bani din buzunarul bucureştenilor firmei ROM VIAL, firmă administrată de o directoare din Primăria Capitalei.

Acesta este un alt caz de funcţionare armonioasă a cooperativei politice. Oamenii lui Ion Iliescu şi cei ai lui Traian Băsescu şi-au dat mîna într-o afacere extrem de profitabilă pe banii contribuabilului bucureştean.

Unul dintre sponsorii PSD şi apropiat al lui Ion Iliescu are acum monopol pe jumătate din spaţiile fostelor ICRAL-uri din Bucureşti. Vasile Turcu a dat bani PSD-ului în campania electorală din 2000 şi, din 2001 încoace, beneficiază de contracte de milioane de euro din bani publici şi cumpără cu doar 70.000 de euro de la APAPS-ul lui Ovidiu Muşetescu o firmă al cărei sediu central valorează singur peste 1 milion de euro. Mai mult, Primăria Capitalei plăteşte din banii bucureştenilor serviciile prestate de firma lui Vasile Turcu, firmă la care activează directoarea numită de Traian Băsescu în Primăria Capitalei.

Mugur Ciuvică