Joi, 7 august 2003, am sesizat Parchetul National Anticoruptie în legatura cu garantarea de catre Guvernul Romaniei, printr-o hotarire semnata de primul ministru Adrian Nastase si contrasemnata de ministrii Rodica Stanoiu si Mihai Tanasescu, a unui credit de 34 milioane de euro pentru un contract de 15.7 milioane de euro.

In 5 septembrie 2002, Guvernul a adoptat Hotarirea nr. 948 privind garantarea unui credit extern pentru Ministerul Justitiei, necesar finantarii lucrarilor de consolidare, reparatii capitale si restaurare la Palatul de Justitie din Bucuresti. Prin aceasta hotarire, Ministerul Finantelor Publice a fost autorizat sa garanteze, in numele statului, pentru Ministerul Justitiei un credit extern in valoare totala de 34 milioane euro, precum si primele de asigurare, dobinzile, comisioanele si alte costuri aferente.

Pentru atribuirea contractului de executie a lucrarilor de la Palatul de Justitie au depus dosarele 10 firme. Licitatia a fost cistigata de Asociatia contractanta dintre Bouygues Batiment, cu sediul social in Franta si Antrepriza de Constructii Montaj Special S.A. – Bucuresti care a oferit un pret de executie de 15,7 milioane de euro. Aceasta in conditiile in care alte firme participante la licitatie oferisera preturi de executie mult mai mici decit Bouygues. Au fost oferte de 9,3 milioane de euro, 11,2 milioane de euro, 12,5 milioane de euro.

In 19 iulie 2003, au fost deschise oficial lucrarile de restaurare a Palatului de Justitie din Bucuresti. Pe Palatul de Justitie a fost instalata o placa pe care sint trecute numele ministrului justitiei, Rodica Stanoiu si al premierului Adrian Nastase. La aceasta festivitate, au participat primul ministru Adrian Nastase, ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, ministrul culturii, Razvan Theodorescu, consilierul prezidential Mihai Constantinescu si consilierul de stat al presedintelui Ion Iliescu, Serban Nicolae. La fel ca pe vremea lui Ceausescu, judecatorii din toate instantele bucurestene au fost chemati din vacanta pentru a-l aplauda pe premier.

Este evidenta dorinta celor implicati in Afacerea Palatul de Justitie de a ascunde adevarul despre desfasurarea ei. Autoritatile au ascuns valoarea contractului incheiat cu firma cistigatoare, valoare care nu este mentionata in Monitorul Oficial.

Serioase semne de intrebare ridica si intilnirea ministrului de finante, Mihai Tanasescu cu reprezentantii Bouygues, in timpul vizitei pe care acesta a facut-o in Franta intre 19 si 20 mai, imediat dupa desemnarea firmei cistigatoare.

Cele mai grave probleme ale Afacerii Palatul de Justitie sint insa legate de sumele uriase derulate cu acest prilej. In 19 iulie 2003, cu 4 zile inainte de publicarea numelui cistigatorului licitatiei in Monitorul Oficial, Adrian Nastase face o declaratie socanta. Potrivit primului ministru, lucrarea va costa in jur de 10 milioane de euro. Suma despre care vorbeste Adrian Nastase este cu peste 5 milioane de euro mai mica decit cea cu care se cistigase deja licitatia (15,7 milioane de euro).

Ultima si cea mai grava problema este diferenta uriasa dintre valoarea creditului garantat de stat prin Ministerul de Finante (34 de milioane de euro) si cei 15,7 milioane de euro cu care s-a incheiat licitatia.

In concluzie, Guvernul vrea sa plateasca 34 de milioane de euro pentru un contract de 15,7 milioane de euro. 18,3 milioane de euro ramin la discretia ministrului justitiei, Rodica Stanoiu, a ministrului de finante, Mihai Tanasescu, si, desigur, la discretia premierului Adrian Nastase care declara cu nonsalanta ca, “daca se va depasi suma, Guvernul si-o va asuma”. Singura explicatie oficiala a diferentei de 18,3 milioane de euro o reprezinta cheltuirea acesteia pentru “diagnostic si tratament biologic”. Este o explicatie complet ridicola. Cu 15,7 milioane de euro urmeaza sa fie consolidat, reparat si restaurat Palatul de Justitie. Cu restul pina la 34 de milioane de euro vor fi inlaturate microorganismele.

Solicitam ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea, sa prezinte public studiul de fezabilitate pe baza caruia Ministerul de Finante a stabilit valoarea creditului la 34 de milioane de euro in conditiile in care valoarea ofertelor a fost intre 9,3 milioane de euro si 15,7 milioane de euro. Precizam ca garantarea de catre Guvern a unui astfel de credit se face pe baza unui studiu de fezabilitate comandat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Solicitam ministrului de finante, Mihai Tanasescu, sa faca public contractul de imprumut intre ministerul pe care il conduce si banca straina pentru creditul extern prin care se finanteaza lucrarile de restaurare a Palatului de Justitie.

Cerem ministrului justitiei, Rodica Stanoiu, sa faca public contractul de executie a lucrarii pe care l-a semnat in calitate de beneficiar cu firma de constructii care a cistigat licitatia.

Cerem ministrului justitiei, Rodica Stanoiu, sa faca publice toate situatiile de plata pentru lucrarile executate de Asociatia contractanta, si mai ales cuantumul avansului dat pentru executarea acestor lucrari.

Mugur Ciuvică