Grupul de Investigaţii Politice publică transcrieri ale convorbirilor telefonice înregistrate de Serviciul Român de Informaţii – U.M. 0653 Reşiţa la cererea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Parchetul General în dosarul Contrabandei cu ţigări de pe Clisura Dunării, precum şi declaraţii ale martorilor din acest dosar. Aceste documente demonstrează că Partidul Democrat este tratat preferenţial de Poliţie şi Parchet, anchetele referitoare la membrii partidului lui Traian Băsescu oprindu-se la nivelul primarului de comună.

Potrivit documentelor pe care le publicăm, contrabandiştii, în convorbirile telefonice înregistrate de Parchet, şi martorii, în declaraţiile date în faţa anchetatorilor, susţin că Vasile Blaga, Constantin Duvac şi Sorin Frunzăverde i-au protejat pe contrabandişti.  Vasile Blaga este fost ministru de Interne din partea PD, comisarul de Poliţie Constantin Duvac este directorul Direcţiei Cercetări Penale din Inspectoratul General al Poliţiei, funcţie în care a fost numit de Vasile Blaga în 2005, iar Sorin Frunzăverde este fost ministru al Apărării şi preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş din partea PD.

La sfîrşitul lunii octombrie 2006, procurorii DIICOT din Caraş Severin au trimis în judecată zece inculpaţi, acuzaţi în rechizitoriu că „au constituit în zona graniţei româno-sîrbe o adevărată reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în contrabanda de mare amploare cu ţigări, ale cărei operaţiuni au fost favorizate şi susţinute de funcţionari corupţi din Vamă şi Poliţie”. Potrivit procurorilor, contrabandiştii luau fără acte ţigări din magazinele duty-free din punctul vamal Moldova Veche şi le vindeau în Serbia şi pe piaţa neagră din sud vestul României. Şefii reţelei erau Omer Radovancovici, primarul PD din comuna Pojejena, judeţul Caraş-Severin şi George Lupu, şeful unuia dintre duty free-urile implicate în contrabanda cu ţigări şi prieten cu Omer Radovancovici.

În acest dosar DIICOT a arestat şi a trimis în judecată şi mai mulţi ofiţeri din Poliţia de Frontieră: ofiţerul de poliţie judiciară Nicuşor Cocoană, subcomisarul Dorin Dolici Praja şi Ion Cionca, comandatul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Caraş.

Între probele care au stat la baza acestui dosar se află interceptările convorbirilor telefonice ale contrabandiştilor începînd din ianuarie 2006 şi declaraţii ale unor martori. Interceptările telefonice au fost realizate de SRI la cererea DIICOT şi au fost autorizate de preşedintele Tribunalului Caraş-Severin, mandatul fiind prelungit în mai multe rînduri.

Din aceste documente reiese că ancheta Parchetului s-a oprit la nivel local, deşi în dosar există referiri clare la lideri politici, demnitari, înalţi funcţionari publici, şefi ai Poliţiei Române şi ai Vămii.

Vasile Blaga era, în perioada contrabandei, ministru al Administraţiei şi Internelor; în prezent este secretar general al Partidului Democrat.

Numele lui Vasile Blaga apare în declaraţia unuia dintre martorii din dosarul contrabandei cu ţigări de pe Clisura Dunării. Mărturia făcută în faţa procurorilor DIICOT se referă la ofiţerul de poliţie judiciară Nicuşor Cocoană, al cărui rol era acela de a proteja transporturile ilegale de ţigări. Potrivit martorului, ofiţerul Cocoană susţinea că o parte din banii pe care îi primea de la traficanţi îi trimitea ministrului de interne Vasile Blaga: zicea – spune martorul, referindu-se la Cocoană – că are legături foarte puternice la Bucureşti şi că doar datorită lui se poate face «treabă» în zonă. În fiecare seară cînd se scoteau ilegal ţigări din shop-uri, în jur de 5000 euro i se dădeau direct lui Cocoană prin Lupu George, reprezentantul tuturor shop-urilor. Cocoană susţinea că din aceşti bani o treime merge la şeful lui, Cionca, de la Oraviţa, unde intra şi el, o treime la directorul frontierei de la Timişoara şi o treime la Bucureşti. El prin asta ne făcea să credem că toţi cei care dădeam cota parte lui putem sta liniştiţi ştiind că treaba este lăsată de sus de la Bucureşti, că el trimitea bani pînă şi lui Blaga, ministrul de Interne. Dar noi suspectam că banii se opreau doar la Cocoană şi Cionca”.

Grupul de Investigaţii Politice solicită Direcţiei Generale Anticorupţie din Ministerul de Interne şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Parchetul General să informeze opinia publică dacă au realizat vreo anchetă referitoare la faptul că numele lui Vasile Blaga apare în dosarul Contrabandei cu ţigări de la Dunăre.

Faptul că Nicuşor Cocoană, un ofiţer de Poliţie care se ocupa cu protecţia operaţiunilor de contrabandă cu ţigări, le spunea contrabandiştilor că o parte din bani ajung la ministrul de interne este o acuzaţie extrem de gravă care ar fi trebuit lămurită de instituţiile statului.

GIP solicită DIICOT şi Ministerului de Interne să precizeze dacă Nicuşor Cocoană, inculpat în acest dosar, a fost anchetat în legătură cu afirmaţiile sale privind faptul că Vasile Blaga primea o cotă parte din banii proveniţi din contrabanda cu ţigări. Solicităm ca aceste instituţii să precizeze dacă Vasile Blaga a fost audiat în legătură cu afirmaţiile lui Cocoană, ministrul de interne fiind, în mod normal, primul care ar fi trebuit să fie preocupat de faptul că numele său este folosit ca acoperire de un poliţist care se ocupă cu contrabanda.

Comisarul de Poliţie Constantin Duvac a fost numit în 2005 de ministrul Vasile Blaga director al Direcţiei Cercetări Penale din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), funcţie pe care o ocupă şi în prezent. Anterior, între 2004 şi 2005, Duvac fusese directorul Direcţiei de Inspecţie Internă din cadrul IGPR.

Numele lui Constantin Duvac apare într-o convorbire telefonică pe care George Lupu, unul dintre liderii contrabandiştilor, o are cu un ofiţer de poliţie din Caraş Severin. În 5 martie 2006, în timp ce ancheta autorităţilor era în plină desfăşurare, Lupu se foloseşte de relaţia sa cu Constantin Duvac pentru a face presiuni asupra unui ofiţer de poliţie din Caraş. Convorbirea are loc la ora 16:55, Lupu luînd legătura cu „Micu” care răspunde la numărul de telefon aparţinîndu-i ofiţerului de poliţie Laurenţiu Despa de la UM 0906 Caraş Severin:

LUPU: – Să trăiţi!

MICU: – Să trăiţi. Cine-i?

LUPU: – George. Georgică, Gerogică, ăla, băiatu cu panoplia, cu pistolul pe care aţi zis că mi-l daţi şi nu mi l-aţi dat niciodată.

(…)

MICU: – Unde eşti?

LUPU: – La prietenul meu, la Omer.

(…)

MICU: – Scăpaşi? (Rîde)

LUPU: – Scăpai, scăpai. Nu scăpai, că… Ştiţi? Cineva mă sună de la Bucureşti, un prieten care… DUVAC (?) CONSTANTIN, dacă-l cunoaşteţi.

MICU: – Da.

LUPU: – Îl ştiţi, aţi auzit de el?

MICU: – Da.

LUPU: – Deci o să vă sune să vă spună ceva.

MICU: – Aşa.

LUPU: – Poate nu vă sună… să ştiţi că ăla e prietenul meu cel mai bun.

MICU: – Ştiu măi, dacă tu îmi zici.

LUPU: – Deci DUVAC CONSTANTIN, ăla, deci o să…

MICU: – Da, e şeful Direcţiei (?), da.

(…)
MICU: – Dar cu ălealalte cînd vorbim ceva? Că acuma nu putem vorbi, că…

LUPU: – Mîine vin la dumneavoastră.

MICU: – Hai, te-aştept.

LUPU: – Deci da-ţi-mi o cafea, un wiski şi o apă minerală în birou, direct la dumneavoastră vin.

MICU: – Hai.

GIP solicită DIICOT şi Ministerul de Interne să precizeze dacă George Lupu şi comisarul Constantin Duvac au fost anchetaţi referitor la relaţia dintre contrabandist şi directorul Direcţiei Cercetări Penale din cadrul IGPR, precum şi referitor la faptul că o persoană aflată sub anchetă se foloseşte de legătura sa cu comisarul Duvac pentru a face presiuni asupra unui ofiţer de Poliţie.

Sorin Frunzăverde era, în perioada contrabandei, preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin; ulterior a devenit ministru al Apărării; în prezent este  vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional PD.

Numele lui Sorin Frunzăverde apare de multe ori în convorbirile telefonice dintre contrabandişti. Potrivit înregistrărilor, Omer Radovancovici (primarul PD din Pojejena şi unul dintre şefii contrabandiştilor) este un apropiat al lui Sorin Frunzăverde; contrabandiştii duc alimente şi băuturi pentru o şedinţă la care participă Omer Radovancovici şi Sorin Frunzăverde; Omer Radovancovici îl însoţeşte pe Frunzăverde la Bucureşti, unde aduce bani din partea contrabandiştilor; de la Frunzăverde contrabandiştii aşteaptă protecţie în momentul în care încep controalele autorităţilor; pe Frunzăverde îl sună Omer Radovancovici pentru a se plînge de şefii Poliţiei Timiş.

În data de 25.01.2006, la ora 14:37, George Lupu (şeful unui magazin duty-free şi unul dintre liderii contrabandiştilor) vorbeşte la telefon cu un anume Cristi despre un purcel, cîteva sticle de alcool şi cîteva bucăţi de ciocolată pe care Omer Radovancovici i le-a cerut pentru o şedinţă la Reşiţa:

CRISTI: – Da!

LUPU: – Cristi, eu am ajuns în Reşiţa.

CRISTI: – Unde vrei să ne vedem?

LUPU: – Păi nu ştiu. Unde e Omer să-i las ăsta? Unde e?

CRISTI: – Păi eu nu ştiu unde e, că eu nu am vorbit cu el.

LUPU: – Păi tu unde eşti?

CRISTI: – Eu acuma acasă.

LUPU: – Păi cred că la Consiliu e el, nu? Păi nu ştiu, că a zis că se întîlneşte cu FRUNZĂVERDE, a zis.

CRISTI: – Da?

LUPU: – Că pentru asta adusei ăla.

CRISTI: – Păi unde vrei să ne vedem?

LUPU: – Hai la Consiliu. Păi hai să-i las…

După 20 de minute, în data de 25.01.2006, la ora 14:55, George Lupu este contactat de Omer Radovancovici:

LUPU: – Alo?

OMER: – Alo? Hai. Unde eşti tu? Poţi să vii în faţă la Consiliu?

LUPU: – Păi hai că vin.

În data de 28.01.2006, la ora 21:37, George Lupu vorbeşte cu George Milutin (şeful Vămii Port Moldova Veche):

(…)

LUPU: – Că… ăsta, Omer, zise că pleacă la Bucureşti mîine cu FRUNZĂVERDE, şi îi zic: „bă, nu ştiu, vorbeşte cu George că eu aş vrea să stau o săptămînă să nu mă duc pe acolo”. Ştii?

MILUTIN: – Foarte bine, foarte bine, e şi indicat.

După 30 de minute, în ziua de 28.01.2006, la ora 22:11, George Lupu este contactat de Omer Radovancovici:

(…)

LUPU: – Păi dacă… Iţi dau eu, dacă nu îţi trebuie aşa mulţi! Dacă îţi… Bani îţi dau eu pentru Bucureşti!

OMER: – Da, bun. Cum vrei. Dacă vrei… Eu ştiu… Cum vrei tu. Bă, tu ştii… Dacă nu…, mîine seară… Cum crezi tu! Tu gîndeşti.

În 01.03.2006, la ora 07:16, în timp ce Poliţia, Garda Financiară şi Vama făceau controale la magazinul său duty-free, George Lupu este contactat de Sorin Corcoman,  un angajat al său:

CORCOMAN: – Alo?

LUPU: – Da.

CORCOMAN: – Sorin sunt, tată.

LUPU: – Da.

CORCOMAN: – Am luat altă cartelă. Ce drac… ai reuşit să vorbeşti cu cineva?

LUPU: – Tăticule, toţi au telefoanele închise.

CORCOMAN: – Bă, lasă!

LUPU: – Uite, eu sunt cu Omer, toţi au telefoanele închise. Numai să… trebui… să-l sun pe FRUNZĂVERDE.

CORCOMAN: – A… Şi unde dracu îl suni la şapte dimineaţă? Bun, noi terminăm la opt jumate nouă cel tîrziu suntem gata. Ştii, dar îţi dai seama restul e varză pe acolo.

În data de 02.03.2006, la ora 08:06, George Lupu este contactat de Omer Radovancovici. Vorbesc despre Matei Lupu, primarul din Moldova Nouă, pe care îl suspectează că ar fi informat autorităţile despre contrabandă:

(…)
OMER: – Ţi-am zis eu că ăsta e! Dar ce, e vîlvă în oraş?

LUPU: – Ai de capu’ meu, e dezastru! Deci veni trei de la vamă, de la Brigadă de la Timişoara… Deci trimite Bucureştiul, Omere… Îmi ziseră ăştia de la Gardă: „bă, George, nu ştim ce e la tine, dar Bucureştiul ne-a sunat azi-noapte, mînca-ţi-aş”.

OMER: – E mîna lui! Eu am zis că e mîna lui, că nu putea ăsta să facă… o fi vorbit şi ăsta, dar mîna lui e de manevrat!

LUPU: – Da, da.

OMER: – Îţi dai seama că a sunat undeva acolo la… şi a zis: „eu sînt primar, trimiteţi pe ăştia de la… toţi îs corupţi, că de-aia n-a sunat la Poliţie, ştia că ăştia nu-l bagă-n seamă…”

LUPU: – Spune-i lui ăla, lu’ FRUNZĂVERDE, f… în gură de nesimţit.

În data de 02.03.2006, la ora 19.05, George Lupu ia legătura cu Omer Radovancovici:

(…)

Omer: – Şi am vorbit cu ăla ce-i şef, îi director şef, inspectorul de la Timiş, cum îl cheamă pe ăla?

Lupu: – Chirilă?

Omer: – Nu! Ăla de la Timiş, de la … nu de la … de la Timişoara, din Timişoara!

Lupu: – E, de la Poliţia Timiş? Nu?

Omer: – Cum drac! A fost ăla pe la … acolo, s-a dat la mine: mă, eu n-am treabă, sunt pus de PD, eu cu PD-ul ţin, eu nu vreau să fac foteşti la Dunăre, eu aşa! I-a fost frică, ştii? Mă f… în c… să vă f… ! Pe urmă a venit Chirilă să-l sun eu pe Sorin, ştii, pe şefu l-am sunat! Ştii?

Grupul de Investigaţii Politice solicită Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General să informeze opinia publică dacă a realizat vreo anchetă referitoare la relaţia dintre Sorin Frunzăverde şi contrabandiştii de ţigări de la Dunăre.

Ar fi cel puţin bizar ca în condiţiile în care Omer Radovancovici şi George Lupu au fost inculpaţi şi arestaţi în dosarul contrabandei cu ţigări, Sorin Frunzăverde să nu fi fost nici măcar întrebat despre relaţia sa cu cei doi contrabandişti.

Mugur Ciuvică, preşedintele GIP

Autorizatia de prelungire a mandatului de interceptare a convorbirilor telefonice poate fi găsită aici.

Declaraţia martorului care relatează afirmaţiile lui Cocoană despre Vasile Blaga poate fi găsită aici.

Transcrierile convorbirilor telefonice în care apare numele lui Constantin Duvac se găsesc aici.

Transcrierile convorbirilor telefonice în care apare numele lui Sorin Frunzăverde pot fi găsite aici, aici, aici, aici şi aici.