În legătură cu decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) referitoare la plângerea prin care am acuzat încălcarea libertăţii mele de exprimare de către Tribunalul Bucureşti în procesul pe care mi l-a intentat Traian Băsescu, fac următoarele precizări:

1. În data de 15 ianuarie 2013, CEDO a declarat plângerea mea ca fiind inadmisibilă. Cu toate acestea, anterior aceeaşi instanţă declarase aceeaşi plângere ca fiind admisibilă.

2. Plângerea mea a fost judecată de un complet de 7 judecători. Cea mai mare parte a deciziilor CEDO sunt luate în unanimitate. În cazul meu, judecătorii nu au avut o poziţie unanimă, decizia fiind luată cu majoritate.

3. Unul dintre judecătorii care au făcut parte din completul care a judecat plângerea mea, Valeriu Griţco, din Republica Moldova, care are şi cetăţenie română, este un simpatizant declarat al lui Traian Băsescu. Astfel, la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 2007 a votat împotriva demiterii acestuia declarând, conform portalului moldova.org, că „actualul preşedinte al României exprimă şi interesele noastre, fiind un preşedinte al tuturor românilor”.  Dacă ni s-ar fi dat dreptul să fim prezenţi la proces am fi recuzat acest judecător.

4. În urma deciziei CEDO din 15 ianuarie 2013, Traian Băsescu rămâne un colaborator al Securităţii. Documentele care dovedesc acest fapt se găsesc pe site-ul Grupului de Investigaţii Politice la adresa https://grupul.ro/?p=1737.

Mugur Ciuvică