Adrian Năstase:  “Păi, nu se poate, iertaţi-mă, dar iar mă enervez.”

Adrian Năstase se vrea un premier carismatic si modern. A încercat sa-si construiasca, cu migala si cu multi bani, o imagine de om de stat european, rafinat, cultivat, spiritual, iubitor de arta, hotarît si serios, conform cu responsabilitatile care apasa asupra unui prim-ministru într-o tara candidata la Uniunea Europeană.

Numai ca Adrian Năstase are o mare problema: este foarte nervos. Starea de nervozitate provine din dispreţul pe care premierul îl are fata de toţi cei din jurul lui.

În primul rînd, Adrian Năstase este enervat de concetăţenii săi. Rînd pe rînd, ziariştii, medicii, profesorii, ţăranii, oamenii de afaceri, păgubiţii de la FNI, etnicii maghiari, copiii străzii, sinistraţii, studenţii, funcţionarii publici, magistraţii, navetiştii, politicienii din opoziţie şi chiar preşedintele tarii devin ţinta băşcăliei, bădărăniei sau ameninţărilor lui Adrian Năstase.
Nici reprezentanţii instituţiilor internaţionale sau şefii de stat străini nu sînt scutiţi de aroganta şi “deşteptăciunea” primului ministru al României.

Nu numai oamenii, ci si tarile sînt mustrate pentru comportamentul lor recalcitrant. Adrian Năstase este gelos pe faptul ca Statele Unite, de pilda, sînt o mare putere strategica, în timp ce România este doar o mare putere vînătorească.

Un prim-ministru care îsi dispretuieste concetatenii si partenerii de dialog este un pericol major pentru tara pe care o conduce.

Adrian Năstase despre ziarişti

în ianuarie 2002, enervat pe ziarişti în timpul unei conferinte de presa referitoare la scandalul Armagedon 2, Adrian Năstase a batut violent cu pumnul în masa si a strigat: “Daca eu, în momentul în care merg în strainatate, sînt conceput, sînt privit ca un neispravit, ca un corupt, cum pot eu sa particip la lucrurile astea? Nu pricepeţi? Acum ca aveti probleme cu sediul, chiar nu pricepeti, acolo, la Europa Libera? Pai, nu se poate, iertati-ma, dar iar ma enervez.”

În ianuarie 2002, suparat ca presa l-a acuzat pentru comportamentul sau în cazul Armagedon 2, premierul a spus ca “ziaristii se întorc tot timpul spre lucrurile rele si procedeaza cum se scarpina maimuta!”

În aprilie 2002, Adrian Năstase a spus ca, în loc sa reflecte activitatea diplomatica a primului ministru, “ziaristii se ocupa de violuri palpitante, vreo doua sinucideri, cîteva mici hotii”. “Presa trebuie sa înceteze sa spuna în permanenta ca nu avem decît acest gen de performanta – cum cade o pisica de pe bloc”

În mai 2002, la o videoconferinta cu prefectii, Adrian Năstase s-a aratat indignat de modul în care ziaristii au relatat despre Sedinta de Guvern desfasurata la Pitesti, reprosîndu-le acestora ca au fost interesati de costul carburantului si al meselor platite din bani publici: “Nu stiu care sînt studiile necesare pentru un ziarist ca sa ceara informatii despre cîta motorina si cîte sandwich-uri s-au consumat”.

În 12 iunie 2002, referitor la acuzatiile care i-au fost aduse lui Vasile Dîncu ca ar fi autorul Raportului prin care se propunea o strategie de distragere a atentiei opiniei publice de la problemele Ministerului Justitiei, Adrian Năstase a declarat ca nu-l va demite pe ministrul Dîncu pentru “o banala încercare de manipulare, mai ales ca presa a scris numai ce a vrut ea indiferent de încercarile de manipulare din ultimii 500 de ani”.

În iulie 2002, Adrian Năstase i-a acuzat pe ziaristi ca nu au înteles ce e cu noua cravata, obligatorie pentru toti ministrii. Potrivit lui Năstase, “ziaristii s-au prefacut ca sînt prosti” si “cu poteci pe creier”, deoarece “au ramas cu mintea la nivel de pionieri”.

La începutul lunii aprilie 2003, aflat în vizita la serele Popesti-Leordeni, Adrian Năstase a apostrofat un ziarist: “Ai grija sa nu-ti intre un bondar în pantaloni, ca asta fecundeaza tot timpul”.

La sfîrsitul lunii aprilie 2003, întrebat despre rezultatele sondajului IMAS referitor la optiunile electorale ale Adrian Năstase i-a ironizat pe ziaristi: “Pot sa va raspund în limba franceza: “let’s wait and see”.

Adrian Năstase despre profesori

În 6 iulie 2001, Adrian Năstase a declarat la o teleconferinta cu prefectii, ca România are “imaginea unei tari pline de handicapati, cînd, de fapt, cei handicapati sunt profesorii.”

În februarie 2002, Guvernul Năstase a refuzat sa acorde tichete de masa profesorilor. în 18 februarie, Adrian Năstase a argumentat decizia Guvernului: “Ma gîndesc daca nu ar fi bine ca profesorii sa nu mai manînce pentru ca, poate, vor dori sa bea vodca”.

Adrian Năstase despre medici

În luna octombrie 2002, Adrian Năstase i-a acuzat pe medici ca submineaza sistemul de sanatate recomandînd un medicament pentru circulatie cerebrala: “Nu putem accepta aceasta bataie de joc pentru a respecta o asa-zisa autonomie cînd este vorba de banii publici. Daca banii se dau pe medicamente cu denumire de discoteca sigur ca nu pot fi justificati”.

În aprilie 2003, Adrian Năstase a raspuns ironic acuzatiilor medicilor la adresa politicii guvernului în domeniul sanatatii: “Aruncarea pisicii moarte dintr-o curte în alta, nu va rezolva problemele cu care ne confruntam. Trebuie sa reanimam pisica”.

Adrian Năstase despre ţărani

Referindu-se la micii producatori agricoli, Adrian Năstase a spus, în august 2001, “Cei care cultiva un pogon, doua, fac gradinarit, cultiva pepeni sau porumb pentru gaini, sa nu ne vorbeasca de calamitati, inundatii. Nu ne vom ocupa de ei, sa se descurce singuri”.

La sfîrsitul lunii aprilie 2002, le-a cerut prefectilor si primarilor sa-i mobilizeze pe tarani la curatatul santurilor de pe marginea drumurilor. Potrivit lui Năstase, “asa le-ar sta bine oamenilor în putere, care stau de la 8-9 dimineata pîna seara în cîrciumile din sat si pun la cale fel de fel de remanieri locale”.

Adrian Năstase despre oamenii de afaceri

În mai 2001, Adrian Năstase a criticat dur investitorii: “Exista privatizari doar pentru a se lua activele mai interesante, dupa care investitorii dispar în teritoriu si lasa în urma lor gropi de gunoi si cisterne cu acid”.

În iulie 2001, Adrian Năstase a spus despre oamenii de afaceri care importa produse din Occident: “Faptul ca la un moment dat niste smecheri au încercat sa blocheze o fabrica, pentru a permite efectuarea de importuri de un anumit tip, reprezinta o prostie sau o iresponsabilitate care trebuie sanctionata. Nu putem importa la infinit absolut orice, de la masini de mîna a doua pîna la cultura”.

În mai 2002, Adrian Năstase le-a cerut prefectilor sa faca un inventar al privatizarilor. Pe investitorii care nu au respectat clauzele de mediu “ar trebui sa-i legam de cisternele de acid sulfuric”.

În 30 mai 2002, dupa ce mai multi investitori din tari occidentale se aratasera interesati de privatizarea Petrom, Adrian Năstase a declarat “daca sînt tari cu dificultati, care au nevoie de sprijin economic, asteptam în mod clar solicitari din partea tarilor respective”.

În 7 iunie 2002, Adrian Năstase i-a acuzat pe investitorii straini care au afaceri mari în România ca nu platesc taxele si impozitele: “Investitorii straini din România folosesc modalitati surprinzatoare prin care raporteaza pierderi mari pentru a nu plati impozit pe profit”.

În 15 iunie 2002, Adrian Năstase i-a atacat pe producatorii de bere: “România este o tara în care începem sa credem ca vechea sa traditie, înca de la Burebista, a fost producerea de bere si consumul de bere a depasit consumul de lapte. Berea totusi nu se da gratis nici macar la festivalurile berii, care se organizeaza foarte frecvent”.

Adrian Năstase despre păgubiţii de la FNI

În ianuarie 2001, referindu-se la modalitatea de despăgubire a investitorilor la Fondul Naţional de Investiţii, Adrian Năstase a declarat: “Trebuie sa avem grija sa nu se creeze un precedent, sa se ajungă la situaţia în care orice jucător la bingo sa vina la Guvern sa ceara despăgubiri”.

Adrian Năstase despre etnicii maghiari din România

La începutul lui mai 2001, iritat de proiectul legii statului maghiarilor de peste hotare, promovat de guvernul ungar, Adrian Năstase a spus: “Cum vor putea românii de origine maghiara sa-si demonstreze aceasta origine? Va trebui, oare, sa inventam un detector de maghiariî”

Adrian Năstase despre copiii fără adăpost

În iunie 2001, Adrian Năstase a declarat nu mai doreste sa-i vada pe copiii strazii: “Nu cred ca mai avem dreptul sa lasam sa existe un tip de fauna în Bucuresti care sa fie alimentata în fel si chip pentru a fi oferita de fiecare data celor care se plimba cu camere sau aparate de fotografiat în Bucuresti. Daca va fi nevoie, vom pune cîte un jandarm sa stea pe fiecare capac de canal”.

Adrian Năstase despre sinistraţi

În iulie 2001, Adrian Năstase i-a jignit pe cei care refuza sa-si paraseasca casele inundate, declarînd ca: “nimeni nu poate fi ajutat sau salvat împotriva vointei lui si nimeni nu poate fi fortat sa fie mai inteligent”.

Adrian Năstase despre studenţi

În iulie 2001, invitat sa vorbeasca în fata studentilor de la Stiinte Economice, premierul Adrian Năstase a terminat ce avea de spus cu fraza: “Ca sa priviti la stele si sa uitati problemele economice, primiti un cadou de la guvern – 3 milioane de lei.”

Adrian Năstase despre navetişti

În mai 2001, Adrian Năstase a declarat, în legatura cu cîtiva navetisti fara bilet, ca de acum încolo “blatistii vor fi dati jos din trenuri cu o gara înainte si pusi sa faca jogging”.

Adrian Năstase despre reprezentantii opozitiei

În iunie 2001, Adrian Năstase a raspuns unei scrisori pe care i-o adresase Traian Basescu: “Domnul Basescu are dificultati în a numara pîna la zece”.

În 2 aprilie 2002, Adrian Năstase a declarat ca Traian Basescu ar trebui “sa fie totusi cu ciocul mic pentru o perioada de un an”.

În 13 februarie 2002, Adrian Năstase a raspuns în Parlament criticilor opozitiei referitoare la coruptia din România: “Cei care stau toata ziua cu coruptia-n gura sa tina cont de cele 4 miliarde de dolari aduse de Guvern la avutia nationala”.

În 18 martie, Adrian Năstase a raspuns afirmatiilor deputatului Norica Nicolai despre neconstitutionalitatea asumarii raspunderii guvernului pentru mai multe legi: “Doamna Norica Nicolai este singura relicva a parlamentarilor PNTCD”.

La începutul anului 2003, într-un interviu acordat unui cotidian, Adrian Năstase si-a exprimat dorinta de a-i da “un cap în gura lui Vadim Tudor.”

La sfîrsitul lunii martie 2003, Adrian Năstase s-a adresat opozitiei în Parlamentul româniei: “Cineva voia sa vina, la un moment dat, sa îmi numere gainile. Eu i-am sugerat mai bine sa vina sa-mi numere ouale”.

La sfîrsitul lunii martie 2003, ca raspuns la motiunea de cenzura “Mafia sufoca România”, Adrian Năstase a cerut opozitiei “sa nu mai umble cu coruptia în gura”.

Adrian Năstase despre Ion Iliescu

La începutul lui martie 2003, Adrian Năstase i-a raspuns lui Ion Iliescu care declarase ca premierul e obosit, ca e “mai degraba neobosit” si face “doua ture într-o zi”. “Vreau sa va spun ca medicul meu de familie e domnul Oprescu, nu domnul Iliescu, iar in masura în care voi avea nevoie de vitamine, voi sti de unde sa le iau”.

Adrian Năstase despre corupţia din PSD

În luna februarie 2003, Adrian Năstase explica modul în care PSD îi va cerceta pe baronii locali: “discutiile noastre nu trebuie sa se desfasoare ca între un tribunal de Inchizitie si un grup de inculpati”.

La sfîrsitul lunii martie, Adrian Năstase raspunde în Parlament motiunii de cenzura a opozitiei referitoare la coruptia din România: “Poate ca în România se fura biciclete!”

Adrian Năstase despre vînătoare

În 24 mai 2002, Adrian Năstase a declarat “Daca din punct de vedere politic, geostrategic sîntem o tara mijlocie, din punctul de vedere al vînatorii sîntem o mare putere”.

Adrian Năstase despre scandalul Laura Andreşan

În 10 iunie 2002, Adrian Năstase a spus despre afirmatiile Laurei Andresan, care declarase ca a avut o relatie intima cu ministrul Ioan Rus ca: “un grup de oameni de bine i-a scos în cale, i-a plantat o fata, o ziarista, care a vrut sa-i dea dreptul la replica. Nu stiu ce i-a dat domnul ministru”.

Adrian Năstase despre Justiţie

În ianuarie 2001, Adrian Năstase a declarat ca votul dat de alegatori PDSR-ului îi absolva pe liderii partidului de orice acuzatii care li s-au adus in cazurile “Jimbolia”, “Costea” si “Firul rosu”. “Raspunsul la aceste chestiuni s-a dat cu ocazia alegerilor. Alegatorii au înteles ca era vorba despre diversiuni”.

În martie 2001, dupa înlaturarea ilegala a procurorului Ovidiu Buduşan de la conducerea Sectiei de Combatere a coruptiei si criminalitatii din Parchetul General, Adrian Năstase a spus: “Banuiesc ca domnul Budusan este suparat ca i s-a terminat sejurul in Bucuresti si va trebui sa se întoarca acasa”.

În ianuarie 2002, Adrian Năstase a spus în legatura cu abuzurile autoritatilor în cazul Armagedon 2: “Din punctul meu de vedere, în cazul Armagedon chestiunile juridice sînt nesemnificative, ce ma intereseaza este dimensiunea politica!”

În februarie 2002, la sedinta de bilant a Ministerului Justitiei, premierul Adrian Năstase a clarificat viziunea sa despre separarea puterilor in stat: “Separatia intre puterile statului este formula lui Montesquieu, care, sigur, era valabila la un anumit moment, dar acum trebuie sa încercam sa vedem felul in care puterile statului pot sa colaboreze.” “Nu trebuie sa exageram cu coruptia din magistratura. Magistratii sunt si ei oameni, sunt si ei români.”

Adrian Năstase despre funcţionarii publici

În martie 2001, acuzat de pedeserizarea instituţiilor publice, Adrian Năstase a răspuns: “angajatii serviciilor publice descentralizate care nu cred în programul guvernului trebuie sa mai aştepte o tura”

La sfîrsitul lui iulie 2001, dupa transformarea PDSR în PSD, Adrian Năstase a declarat: “Nu se mai poate vorbi de pedeserizare, pentru ca PDSR nu mai exista”.

Adrian Năstase despre foştii securişti

În ianuarie 2001, Adrian Năstase a spus despre cei interesati de problema fostilor securisti: “Cei care mai au probleme cu trecutul sa-si redacteze memoriile si sa le distribuie în tara.”

Suparat de acuzatiile la adresa lui Ristea Priboi, Adrian Năstase a declarat la februarie 2001: “Din cîte tin eu minte, înainte de ’89 exista un serviciu de informatii al româniei care spiona în exterior si banuiesc ca în aceeasi perioada existau servicii de informatii in Occident care spionau România. Ristea Priboi si-a facut datoria de ofiter. Sa întelegem foarte clar ca lumea dupa ’89 s-a schimbat si nu are rost sa trecem de la complexul comunist la complexul securist.”

Adrian Năstase despre angajatii CNSAS

În martie 2003, întrebat daca Executivul va sprijini aceasta institutie, Adrian Năstase a facut o declaratie socanta: “Fac parte dintre cei care nu au încredere în aceasta institutie. Nu cred ca spalarea rufelor în aceasta maniera va fi utila cuiva. Aceasta dezgropare permanenta de morminte nu ne va folosi”.

Despre modul în care îsi desfasoara activitatea membrii comisiei Adrian Năstase este de parere ca acestia nu urmaresc decît avantaje materiale: “membrii respectivi au toti cabinete serioase, au televizoare plate de ultima generatie, au masini si au nevoie de multi oameni care sa linga dosare ani de zile”.

În opinia lui Adrian Năstase, Legea privind accesul la dosarele fostei Securitati va trebui sa fie amendata din urmatorul motiv: “Vor merge sa vada cine a colaborat cu Siguranta, vor ajunge in vremea lui Cuza sa vada cine a fost colaborator al Politiei, respectiv vor ajunge pîna la Burebista pentru a vedea cine a colaborat cu serviciile de informatii”.

Adrian Năstase despre institutii internationale

În 24 ianuarie 2001, dupa ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis ca statul român trebuie sa îi restituie locuinta domnului Dan Brumarescu, Adrian Năstase a declarat: “Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg nu este agent imobiliar care sa evalueze locuintele”.

În iunie 2001, înainte de sosirea la Bucuresti a baronesei Nicholson, raportorul UE pentru România, premierul Năstase declara: “Sînt iritat de cei care vin din afara sa ne învete cum sa avem grija de copii.”

În 18 iulie 2001, Adrian Năstase a raspuns criticilor negociatorului sef al FMI pentru România, Neven Mates: “Nu stiu daca SUA ar putea sa respecte conditiile atît de serioase ale FMI”.

La începutul lunii decembrie 2002, seful Delegatiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, i-a scris lui Năstase pe tema împrumutului BEI care nu se deruleaza din cauza PSD. Adrian Năstase i-a raspuns lui Jonathan Scheele: “Se pare ca domnul Scheele m-a trecut pe mailing list-ul sau si îmi trimite diverse scrisori, care apar si în presa”.

În ianuarie 2003, întrebat în legatura cu declaratiile facute de George W. Bush la Bucuresti, Adrian Năstase a spus: “Stim ca NATO nu este o structura de anunturi matrimoniale si ca nu se ocupa de comertul intergalactic”.

Adrian Năstase despre Statele Unite

În iulie 2001, Adrian Năstase a raspuns raportului Departamentului de Stat al SUA care plasa România printre tarile confruntate în cel mai înalt grad cu problema traficului de fiinte umane: “este deranjant acest sentiment ca suntem pe tot felul de liste si ca sunt tot felul de tipi care ne dau note pentru libertate, egalitate sau solidaritate. Statele Unite, de exemplu, nu se afla pe lista româniei printre tarile cu trafic de droguri foarte puternic”.

în ianuarie 2003, dupa ce Presedintele SUA spusese la Bucuresti ca România trebuie sa reprezinte “o punte de legatura” între NATO si Rusia, Adrian Năstase a declarat: “De cînd a plecat George W. Bush din România, ne tot gîndim ce a vrut sa spuna prin acest mesaj. Am luat legatura si cu rusii sa vedem ce au înteles ei si înca încercam sa descifram ideea”.

În martie 2003, la întoarcerea din vizita la Londra, Adrian Năstase îsi spune parerea despre criza din Irak: “America pierde zilnic sume uriase. Bush nu cred ca se poate întoarce în fata poporului sau spunînd: Am renuntat! Durata pregatirilor nu poate tine la infinit. E ca o erectie. Potenta financiara are si ea limitele ei, chiar daca te numesti Statele Unite”.

În 23 aprilie 2003, Adrian Năstase a raspuns aprecierilor ambasadorului Statelor Unite, Michael Guest, referitoare la coruptia din România: “Daca e o problema, spuneti, mai baieti, cine e ala corupt pe care sa-l împuscam pe stadion. Ne tot plimbam cu coruptia în gura.” “O scoatem afara din tara, o întoarcem, ne tot jucam cu povestile astea si nu are rost. Exista o placere masochista”. “Poate au cei de la SICOMED un medicament pentru asa ceva”

Tot ca raspuns la criticile ambasadorului Statelor Unite, Adrian Năstase a spus: “în calitate de prim-ministru, nu dau informatii unor ambasadori la Bucuresti”. “Ambasadorul american a spus “e pacat” si s-a înteles “este o rusine”. În România trebuie sa se învete mai bine limba engleza.”

În aprilie 2003, Obie Moore, Presedintele Camerei de Comert Americane a avertizat ca daca guvernul nu va face reforme si nu va actiona împotriva coruptiei, România nu se va integra în Uniunea Europeană. Adrian Năstase a raspuns ca îl apreciaza pe Obie Moore pentru ca “a luat decizia înteleapta de a se casatori cu o românca”.

Adrian Năstase despre Franţa

La sfîrsitul lui august 2002, Adrian Năstase a atacat autoritatile franceze în urma rapoartelor referitoare la infractorii români din Franta: “Constat ca românii au devenit “material didactic” în Franta si ca, pe seama noastra, se experimenteaza politica de lupta împotriva insecuritatii, care s-a aflat in centrul dezbaterilor electorale.”

Adrian Năstase despre Ungaria

La începutul lunii octombrie 2001, Adrian Năstase a declarat referitor la o scrisoare adresata de ministrul maghiar al învatamîntului ministrului român al învatamîntului: “Ministrul ungar poate sa invite în Ungaria. în România nu va putea sa invite niciodata la o actiune publica oficiala. Eventual, la o receptie în Ambasada ungara, la un cocktail. Mi s-a parut însa ca în acest an au fost cam multi si nu stiu daca nu era mai bine sa-si concentreze mai mult atentia asupra deschiderii anului universitar în Ungaria”.

Adrian Năstase despre Bulgaria

La începutul lui martie 2001, Adrian Năstase a fost enervat de faptul ca Ministerul Bulgar de Externe a refuzat propunerea sa referitoare la crearea unui tandem România-Bulgaria pentru integrarea în NATO: “Bulgaria este ca o batrînica ce trebuie ajutata sa treaca strada”

Adrian Năstase despre Republica Moldova

La sfîrsitul lui ianuarie 2002, Adrian Năstase a declarat: “Daca am fi dorit sa ne amestecam în problemele interne, am fi facut ceea ce unii sugerau, si anume sa anexam Basarabia în 1991”.

Mugur Ciuvică