1. E adevărat că între 2007 și 2012 compania suedeză de telecomunicații TELIA a plătit o mită de 331 milioane de dolari pentru a intra pe piața din Uzbekistan?
2. E adevărat că compania suedeză a dat mita de 331 milioane de dolari fiicei președintelui Uzbekistanului de la acea dată?
3. E adevărat că principalul acționar al TELIA e statul suedez?
4. E adevărat că compania al cărei principal acționar e statul suedez a continuat să dea mită oficialului uzbek deși în presa suedeză începuseră să apară articole referitoare la practicile corupte ale TELIA?
5. E adevărat că afacerea de mare corupție a fost anchetată inițial de autoritățile americane, olandeze și elvețiene și abia ulterior de cele suedeze?
6. E adevărat că compania al cărei principal acționar e statul suedez a plătit aproape 1 miliard de dolari (965 milioane dolari) autorităților din Statele Unite, Olanda și din alte state pentru a scăpa de acuzațiile de mită?
7. N-ar fi mai decent ca, înainte de a da lecții despre anticorupție prin țările din Est, reprezentanții guvernului suedez să vadă parul din proprii ochi?

Mugur Ciuvică, președintele GIP

Documente: